Vesna Rakić Vodinelić – Evropska unija je nezadovoljna stanjem pravosuđa u Srbiji

0
142

Govoreći o stanju u pravosuđu i pregovorima sa Evropskom unijom, profesorka Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da načini na koje se donose zakoni u Srbiji, odsustvo javne debate, ali i sadržina samih zakona, udaljavaju Srbiju od vladavine prava i pokazuju da nema iskrene želje za pridruživanjem Evropskoj uniji.

 

Evropska komisija dala je svoj izveštaj o Srbiji  kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji. Srbija ove godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU, što mnogi tumače kao jednu vrstu opomene za vlast u Srbiji. Brisel je posebno nezadovoljan stanjem pravosuđa u Srbiji, kao i vladavinom prava. Zamolili smo profesorku Vesnu Rakić Vodinelić da prokomentariše ovakvu ocenu Evropske komisije.

Kako je ocenila Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, vladavina prava u Srbiji ne samo da je već ugrožena, već preti opasnost da se promenom krivičnog zakonika, ona još više ugrozi. Profesorka Rakić Vodinelić je istakla da je Ustavom svim građanima Srbije garantovana jednakost, a mogućim usvajanjem novih predloga vlasti da se izmeni krivični zakonik i unese kleveta kao krivično delo napada na psihički integritet i spokojstvo člana porodice javnog funkcionera, bio bi prekršen princip ravnopravnosti i  učinjena diskriminacija građana Srbije u odnosu na predstavnike vlasti. Time bi se Srbija udaljila od evropskih standarda i na taj način bi se sprovodila još veća cenzura medija. Ona je istakla i neophodnost postojanja javne debate pri donošenju zakona, koja za sada postoji samo formalno, jer su se zakoni uglavnom usvajali po hitnom postupku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here