ISTRAŽUJEMO: Zašto zrenjaninski poštari traže smenu upravnika pošte?

Radnici javnog preduzeća Pošta Srbije u Zrenjaninu održali su u subotu 9. januara ispred zgrade glavne pošte u Pupinovoj ulici, protest zbog, kako su rekli, lošeg rukovođenja zrenjaninskom Poštom, koje je štetno kako po zaposlene u Pošti tako i po korisnike poštanskih usluga. Radnici su sa protesta tražili da direktor Pošte u Zrenjaninu, Goran Marković, smeni upravnika pošte Ivana Svojića te da za novog upravnika imenuje osobu koja će povući sve njegove štetne odluke i koja će, kako su naveli, zaustaviti maltretiranje zaposlenih. Oni su rekli da pritisak na radnike traje od obustave rada tokom decembra meseca 2019. godine i da su pritisku izloženi pre svih oni koji su učestvovali u toj obustavi. Sem toga, u zrenjaninskoj pošti je na delu i sukob interesa i zloupotreba službenog položaja na šta su okupljeni radnici takođe ukazali tokom ovog protesta.

Petrović se osvrnuo i na svoje lično iskustvo kada je u pitanju ponašanje upravnika pošte prema radnicima u ovoj jedinici.

Kada je u pitanju prikupljanje potpisa podrške upravniku Svojiću, Petrović je rekao da sem što je potpise skupljao sindikat, što je samo po sebi apsurdno, potpisi su skupljeni prinudom i pritiscima.

Okupljeni radnici su sa protesta poručili da od smene upravnika neće odustati i da će ići do kraja pa makar to zahtevalo i štrajk glađu.

Podršku zrenjaninskim poštarima pružio je i sindikat Sloga. Predsednik Željko Veselinović rekao je da je javno preduzeće Pošta Srbije dovedeno na rub propasti, kao i da se u ovom preduzeću neistomišljenici proganjaju i zastrašuju.

Podršku zaposlenima u pošti pružili su i članovi njihovih porodica pa je tako bio prisutan i suprug jedne poštarke koji je govorio o tome sa kakvim pritiscima njegova žena svakodnevno obavlja svoje radne zadatke.

Stanje u zrenjaninskoj pošti je takvo da se na pozicije postavljaju partijski poslušnici, kao što je i sam upravnik pošte Ivan Svojić, koji je kadar Srpske napredne stranke. On i lica slična njemu zloupotrebljavaju svoj položaj radi pribavljanja lične koristi, a na putu ka tom svom cilju maltretiraju zaposlene koji se po organizaciji rada nalaze ispod njih. Kako se moglo čuti na održanom protestu ispred glavne pošte u Zrenjaninu dok se poslušnici nagrađuju i čuvaju kao malo vode na dlanu oni koji se usude da protivreče rukovodstvu poslovne jedinice bivaju kažnjavani, ponižavani i zastrašivani. Zrenjaninski poštari nastaviće da se bore za svoja prava i za njihovu zaštitu iakoje to trenutno svojevrsna borba s vetrenjačama s obzirom na to da su sindikati u velikoj meri pod uticajem rukovodstva pošte, a drugim radnicima i sindikatima ostaje to da ih u toj borbi podrže jer pošta nije niti svojina upravnika pošte niti vladajuće partije već servis građana.