Obeležavanje stogodišnjice smrti vojvode Živojina Mišića

0
188

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, položio je danas venac kraj grobnice vojvode Živojina Mišića na Novom groblju u Beogradu, povodom obeležavanja stogodišnjice smrti slavnog vojskovođe.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je nakon ceremonije polaganja venaca kraj grobnice vojvode Živojina Mišića na Novom groblju u Beogradu, povodom obeležavanja stogodišnjice smrti slavnog vojskovođe istakao da danas obeležavamo čitav jedan vek od smrti vojvode Živojina Mišića, ukazujući da su stranice naše istorije obeležene pobedama koje je izvojevao, ali i mnogim mudrostima kojima nas je učio.

U okviru državne ceremonije, venac je položila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević koja je rekla da je ponosna što je bila u mogućnosti da oda počast herojima čija junačka dela više od sto godina pamte sve generacije naše zemlje.

Na Novom groblju, vence su na spomen obeležja vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću i armijskom generalu Pavlu Jurišiću Šturmu položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Beograda, potomci istaknutih vojskovođa, kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija.

Vojvoda Živojin Mišić učesnik je svih ratova Srbije od 1876. do 1918. godine, jedan od najbriljantnijih vojskovođa Prvog svetskog rata. U Prvom bakanskom ratu pokazao se kao sjajan strateg i jedan od najzaslužnijih za pobedu nad otomanskom vojskom 1912. godine u Kumanovskoj bici. Vojvode Živojin Mišić i Petar Bojović i general Pavle Jurišić Šturm učestvovali su u srpsko-turskim ratovima (1876-1878), Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Trojica istaknutih vojskovođa umrla su u Beogradu – vojvoda Mišić 20. januara 1921, vojvoda Bojović 19. januara 1945, a armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here