Slavoljub Kačarević o pomoći sektoru turizma i ugostiteljstva

0
79

Komentarišući pomoć države zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu, novinar Slavoljub Kačarević je rekao da ukoliko država zaista želi da ta pomoć bude svrsishodna, onda se o načinu pomaganja država treba dogovoriti sa malim privrednicima, ugostiteljima i zaposlenima u turizmu, u direktnim razgovorima, jer oni jesu najviše pogođeni ovom krizom.

 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da isplata jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu republički budžet košta oko dve milijarde dinara. Upitali smo novinara Slaboljuba Kačarevića za mišljenje da li će ovakve mere doprineti saniranju posledica pandemije u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Poreska uprava objavila je spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države. Svim zaposlenima u malim i srednjim firmama i preduzetničkim radnjama u toku 2020. godine iz budžeta su isplaćene po tri minimalne zarade i dve zarade u iznosu 60 odsto „minimalca“. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić, rekao je da je svaka pomoć u ovakvoj situaciji dobra, ali i da se sa merama pomoći zakasnilo. On je istakao i da deo agencija ne koristi ovu pomoć jer predložene mere pomoći sa sobom nose i određene uslove. Novinar Slavoljub Kačarević izneo je mišljenje da nije siguran u efikasnost ovih mera i naveo primer radnje koja bi za četiri zaposlena dobila 240.000 dinara, za čije troškove poreza i doprinosa bi u narednom periodu državi morala da vrati 140.000, što objašnjava bojazan malih privrednika da neće uspeti da zarade i vrate državi novac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here