Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Savu

0
78

Praznik Svetog Save ili Savindan, posvećen je utemeljitelju srpskog pravoslavlja Rastku Nemanjiću. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata, prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Sveti Sava rođen je kao Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata, prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik. Praznik Svetog Save ili Savindan, posvećen je utemeljitelju srpskog pravoslavlja Rastku Nemanjiću, čoveku koji se svojevoljno odrekao zemaljske vlasti i zamonašio se.

Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i osnivačem srpske crkve koja ga slavi kao sveca. Uz to, proglašen je i za školsku slavu.

Rođen je između 1169. i 1175. godine u mestu Ras koje se nalazi u blizini Novog Pazara, a preminuo je 27. januara 1236. godine u Trnovu, u Bugarskom carstvu, pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu. Rastko, koji je uzeo monaško ime Sava, izdejstvovao je kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske crkve, i postao prvi srpski arhiepiskop.

Sveti Sava i njegov otac ustanovili su manastir Hilandar, ali i mnoge škole i bolnice širom Srbije. Sava je mirio svoju braću koja su se zavadila zbog vlasti, ali mirio i celu Srbiju sa njenim komšijama. Stvarao je crkvu, ali istovremeno i srpsku državu i kulturu. Putovao je dva puta na poklonjenje svetinjama u Jerusalimu i Svetoj zemlji.

Smatra se da deca, učenici, studenti na današnji dan treba da nauče nešto novo kako bi tokom cele godine imali dobre rezultate u školi i napredovali. Iako je današnji dan obeležen crvenim slovom, žene danas smeju da rade sve kućne poslove, pa se zato na današnji dan stoka puštala na ispašu.

Mnoge zanatlije u Srbiji smatrale su Svetog Savu svojim zaštitnikom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu. Uz to, i pastiri su ga smatrali svojim zaštitnikom, pa su mnogi običaji vezani za današnji praznik u vezi sa vukovima i stokom. Tako verovanje kaže da se pred ovaj dan stoka ne sme terati u šumu jer će inače sve postradati od vukova. Uz to, danas ništa ne bi trebalo raditi oštricama i sečivom kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene. Verovanje nalaže i da žene danas ništa ne treba da boje u crveno kako vukovi ne bi poklali stoku. Još jedno verovanje kaže da ukoliko danas zagrmi, to znači da će se u Srbiji desiti važni događaji. Na današnji dan ne treba da se oblači crvena boja jer se verovalo da ta boja priziva vukove koji bi klali stoku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here