Rast cena žive junadi

0
186

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, koje okuplja i Proizvodnu grupu tovljača goveda, upoznat je sa ponudom i cenom junadi na tržištu.

Velika prodaja kvalitetne junadi krajem prošle godine i prvih dana ove, uglavnom po niskim cenama, uticala je da danas kupci imaju za izbor manje količine, ali ih čeka viša cena. Procenjuje se da su gazdinstva kojima je „gorelo pod nogama”, radi kreditnih obaveza, isporučila svoja grla po niskim cenama zbog brzog plaćanja i sada se mnogim tovljačima ne žuri, iako u tovu koriste skup kukuruz, pa taktiziraju sa prodajom. Na drugoj strani, klaničari imaju stalne kupce, ali izgleda i neke nove, pa četiri – pet klanica ovih dana užurbano tragaju za kvalitetnim govedima i niskom cenom, u čemu baš i nemaju uspeha.

Crno bela junad sve do juče je kupovana po 1,60 evra/kg, a danas je ta cena oko 1,80 evra/kg.

Junad simentalske rase u ovoj godini dostigla je najvišu cenu od 2,50 evra/kg (bilo je i odložnog plaćanja), a danas su farmeri za isti kvalitet dobijali 2,10 evra/kg, dok je cena u Mačvi i Sremu porasla na 2,20 evra/kg.

Udruženje je uputilo Ministarstvu poljoprivrede molbu da nepotrošeni novac za podsticaje od prošle godine, reč je o premiji od 20.000 dinara, nastavi da isplaćuje do iznosa od dva miliona evra i da se na ovaj način smanji skok cene junadi. Udruženje upozorava, ako se nastavi rast cene, izvoznici neće moći da ostvare realne ugovore sa kupcima. Novi ugovor sa Iranom, gde je cena junetine u maloprodaji 13,04 evra/kg, je značajan za govedarstvo u Srbiji, koje stimuliše Vlada, ali često usporene isplate prema gazdinstvima smanjuju interes za ovaj posao. Udruženje smatra da je predlog mera za govedarstvo, koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, veliki podstrek i odgovarajuća sigurnost, ali bez hitnog razgovora tovljača i izvoznika u Republičkoj privrednoj komori i dogovora o partnerstvu neće biti sigurnosti u ovom delu stočarstva. Ako se dogodi da sada farmeri visokim cenama pritiskaju izvoznike, to će doneti obostranu štetu, tvrde u Udruženju. Farmeri i klaničari moraju postići dogovor o korporaciji, da bi i jedni i drugi imali održivu proizvodnju, smatraju u Udruženju „Agroprofit”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here