Krizni štab – Nema popuštanja epidemijskih mera

0
75

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da je to telo na današnjoj sednici jednoglasno odlučilo da nema popuštanja epidemijskih mera.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević je u izjavi novinarima, nakon sednice Kriznog štaba, rekla da je štab doneo odluku da nema popuštanja epidemijskih mera i izjavila da je odluka doneta na osnovu sagledavanja učestalosti obolevanja od koronavirusa, imajući u vidu da su, iako se beleži stabilnija situacija, brojke i dalje na visokom nivou.

Ona je objasnila da je do sada vakcinisano više od 415.000 ljudi, te da postoji velika zainteresovanost građana za imunizaciju, dodajući da Krizni štab prati učestalost neželjenih reakcija nakon vakcinacije, a da su do sada bila tri takva slučaja, što je 0,7 odsto na 100.000. Ministarka je napomenula da se, što se tiče onih koji su imali reakcije, radilo o slučajevima koji su zahtevali hospitalizaciju – radilo se o hematomu, linfadenitisu, te jednoj alergijskoj reakciji. Prema njenim rečima, ni u jednom momentu osobe nisu bile u životnoj opasnosti i veoma brzo je sanirano njihovo zdravstveno stanje.

Kisić-Tepavčević je rekla da je Krizni štab danas doneo i odluku o tome da se štićenicima gerontoloških centara koji su prošli kompletnu vakcinaciju omogući poseta u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih epidemijskih mera. Ona je podsetila na to da su štićenici i osoblje u gerontološkim centrima bili prioriteti u vakcinisanju. Oko 6.500 štićenika primilo je jednu dozu vakcine, a negde je sprovedena i kompletna vakcinacija, objasnila je ministarka.

Kisić-Tepavčević je navela da se u nekim gerontološkim centrima, u kojima ima obolelih, čeka stabilizacija situacije za sprovođenje vakcinacije, i konstatovala da se sada vide rezultati odgovornog ponašanja u prethodnom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here