Siniša Mali o novom paketu pomoći privredi i stanovništvu

0
114

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je danas da je novi paket mera podrške vredan 2,5 milijardi evra, kao i da su, osim podrške privatnom sektoru, predviđena značajna izdvajanja za sektorsku podršku i podršku građanima u cilju sprečavanja većih posledica pandemije.

Ministar finansija Siniša Mali je govoreći o novom paketu ekonomske pomoći, naveo da je cilj nove podrške rast domaće ekonomije, pri čemu je najavio da će svim punoletnim građanima Srbije, koji se u aprilu budu prijavili, država uplatiti 60 evra, a penzionerima ukupno 110 evra. Prvih 30 evra sledi u maju, a drugih 30 u novembru ove godine. Ministar je rekao da je reč o velikoj pomoći svim građanima Srbije, koja će biti organizovana na isti način kao i prošle godine, objasnivši da će se građani samo jednom prijavljivati za tu vrstu podrške. Mali je istakao da će penzioneri dobiti više novca jer su i najugroženiji zbog pandemije koronavirusa, i ukazao na to da će, u okviru pomoći privredi, tri puta biti isplaćeno po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća. On je rekao da se trenutno analizira da li da se i velika preduzeća uključe u program za isplatu 50 odsto minimalne zarade za tri meseca istakavši da to zavisi od toga koliko su bili ugroženi, koliki je pad performansi i koliko imaju zaposlenih. Ministar je poručio da Vlada želi da donese ispravnu odluku, zasnovanu na odgovarajućim parametrima. Mali je, kada je reč o pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća, precizirao da će deo zarade biti pokriven za mart, april i maj, a da će isplata biti organizovana u aprilu za mart, i naredna dva meseca.

On je objasnio da je predviđena i sektorska podrška prevoznicima, dodavši da će država pomoći onima za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji, a reč je o auto-prevoznicima pa će njima u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su imali najmanje posla usled ograničenja putovanja i zbog toga je doneta odluka o ovoj vrste sektorske podrške, izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, obezbeđeno je i dodatnih 60 milijardi dinara u okviru postojeće garantne šeme, za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća. Ova vrsta pomoći prošle godine se pokazala kao veoma uspešna, a bilo je opredeljeno dve milijarde evra. Preduzeća iz Srbije povukla su 1,6 milijardi evra, te je produženo važenje i dodato 500 miliona evra, rekao je Mali. Ministar je naveo da će biti organizovana još jedna garantna šema, da će se razgovarati sa poslovnim bankama da država poveća nivo garancije država prema njima da bi bili spremni da daju kredite i onima koji su u mnogo lošijem položaju, nego što bi pokazali objektivni pokazatelji.

Ministar je rekao da ohrabruju najnoviji podaci o poreskim i neporeskim prihodima, uz napomenu da su za januar planirani prihodi od približno 101 milijarde dinara poreskih i neporeskih prihoda. Kako za sada stoje stvari, kako je dodao, imaćemo približno 110 milijardi dinara jer je naplata mnogo bolja nego što je očekivano, a što govori da postoji privredna aktivnost u Srbiji. Mali je napomenuo i da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila devet odsto, da nema crnih scenarija poput zatvaranja fabrika i masovnih otpuštanja, i naglasio da je na kraju prošle godine ostvarena najniža stopa pada BDP-a u Evropi. On je rekao da se naša ekonomija pokazala veoma otpornom i održivom kada je kriza u pitanju i da o tome govori i naplata PDV-a, koja je direktan pokazatelj privredne aktivnosti i koja je bila veća prošle godine u odnosu na prethodnu.

Ministar je podsetio i na to da od sledeće nedelje kreće isplata povećanih plata u javnom sektoru i većih penzija, kao i da je povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto, i napomenuo da je izdvojeno 330 milijardi dinara za investicije, te da ćemo biti jedini u Evropi koja će do kraja godine imati šest novih auto-puteva koji se grade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here