Vladan Glišić – Izjavu Vladimira Kostića o Kosovu smatram neodgovornom i nestručnom

0
103

Vladan Glišić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, povodom izjave predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića da Kosovo nije srpsko ni de facto, ni de jure, rekao je da akademika poštuje kao čoveka, ali da ovakva njegova izjava nije u skladu ni sa međunarodnim pravom, a ni sa Ustavom Republike Srbije.

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti Vladimir Kostić ponovio je svoju tvrdnju da Kosovo i Metohija više nisu u sastavu Srbije ni de facto, ni de jure. Posle ove izjave mnoge ugledne ličnosti izrazile su neslaganje sa predsednikom jedne od najvažnijih nacionalnih institucija, uz zahtev da se Vladimir Kostić smeni sa mesta predsednika SANU. Zamolili smo narodnog poslanika Vladana Glišića da prokomentariše izjavu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izjava akademika Vladimira Kostića u vezi sa statusom Kosova uzburkala je javnost još 2015. godine kada je prvi put rekao da Kosovo de fakto i de jure više nije u našim rukama i da to neko narodu mora da kaže. Sve do danas akademik Kostić je zadržao svoj stav, koji je izrazio i u intervjuu za News Max Adria, nakon čega su usledile burne reakcije. Analizirajući njegovu izjavu, Vladan Glišić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije rekao je da takav stav može biti samo odraz ličnog mišljenja jednog čoveka, ali kako akademik Kostić predstavlja jednu od najvažnijih institucija u zemlji, trebalo je javno da se ogradi da takva izjava ne predstavlja i stav Akademije nauka. Glišić je podsetio i da izjava Vladimira Kostića nije u skladu sa međunarodnim pravom, ali ni sa Ustavom Republike Srbije, prema kome funkcioniše i Srpska akademija nauka i umetnosti. On je naglasio i da bi takva izjava mogla naneti štetu i dati podlogu onima koji zaista ne žele da Kosovo bude srpsko, da se na nju pozovu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here