Milan St. Protić – Spomenik Stefanu Nemanji biće simbol i svedočanstvo jednog nedostojnog vremena

0
244

Istoričar Milan St. Protić je rekao da je Stefan Nemanja sam sebi podigao najlepši spomenik, manastir Studenicu, a da je nedavno otkriveni spomenik na Savskom trgu potpuna suprotnost od onoga što Studenica predstavlja.

Spomenik Stefanu Nemanji izgleda skandalozno, ali jeste jedna verna slika današnje vlasti, njenog merila vrednosti i njene estetike. Ovo je izjavio istoričar Milan St. Protić kometarišući otkrivanje spomenika rodonačelniku srpske svetorodne dinastije i srpske srednjevekovne državnosti. Svako ostavlja svoj trag u vremenu, dodao je St. Protić, neko dobročinstvima, neko sejanjem zla, a neko prostaklukom. Zamolili smo istoričara Milana St. Protića da za gledaoce KTV televizije obrazloži svoj stav o postavljanju spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Spomenik Stefanu Nemanji i dalje deli javnost u Srbiji. Dok iz vlasti poručuju da se radi o grandioznom umetničkom delu i da takvog nema nigde u svetu, istoričari i istoričari umetnosti kažu da bi upravo to čime se hvale, trebalo da nas zabrine. Osim navoda o ceni spomenika, prema rečima poznavalaca umetnosti, problematično je i samo vizuelno rešenje. Istoričar Milovan Pisari i istoričar umetnosti Nebojša Milenković, složili su se da se istorija i tradicija u Srbiji često koriste u dnevno-političke svrhe. Milenković je naglasio da je ovo spomenik nemanju dobrog ukusa i izostanku osećaja za meru, kao i da na neki način simbolizuje vladajuću prazninu u Srbiji danas. Slično mišljenje izrazio je i istoričar Milan St. Protić, objašnjavajući da svaka vlast za sobom ostavlja trag u istoriji, a da će trag ove vlasti biti simbol i svedočanstvo jednog nedostojnog vremena. On je podsetio i da je Stefan Nemanja izgradio manastir Studenicu, jedan od najlepših spomenika srpske nacionalne baštine, naspram koga ovaj spomenik izgleda nedolično.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here