Svečano puštanje u rad gondole na Kopaoniku

0
105

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas puštanju u rad novoizgrađene gondole koja povezuje Brzeće sa Malim Karamanom na vrhu Kopaonika. Vlada Srbije je uložila u izgradnju gondole 27 miliona evra, a radovi su počeli u junu prošle godine.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas puštanju u rad novoizgrađene gondole koja povezuje Brzeće sa Malim Karamanom na vrhu Kopaonika. Brnabić je ocenila da će puštanje u rad ove gondole puno značiti za meštane tog kraja, s obzirom na to da dobijaju potpuno drugačiju perspektivu razvoja.

Gondola na Kopaoniku je već druga koja se otvara u poslednjih mesec, dva dana, napomenula je premijerka, ukazavši na to da je ukupna investicija za ta dva projekta 40 miliona evra. Ona je poručila da će uprkos pandemiji biti nastavljene investicije u turističku infrastrukturu Srbije, napomenuvši da su neki od planiranih projekata “oživljavanje” Golije i Stare planine, gde postoji hotel, ali nema dovoljno infrastrukture.

Brnabić se, nakon obraćanja medijima, provozala novom gondolom, a puštanju u rad ove žičare prisustvovale su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministarka privrede Anđelka Atanasković. Vlada Srbije je uložila u izgradnju gondole 27 miliona evra, a radovi su počeli u junu prošle godine. Gondola, čija je dužina trase 3.741 metar, savladava visinsku razliku od 843 metra i od Brzeća do vrha Kopaonika stizaće se za nešto više od 12 minuta. Kapacitet gondole, koja ima 74 kabine sa po 10 mesta, iznosi 1.600 osoba na čas, ali je projektovana tako da je moguće povećati broj kabina na 111, a broj prevezenih putnika na 2.400 po satu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here