Ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija

0
99

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ustoličenju su prisustvovali državni zvaničnici, predstavnici drugih verskih zajednica, kao i brojne istaknute javne ličnosti

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije juče je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej. Svečani čin ustoličenja novoizabranog Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog g. Porfirija upriličeno je u Sabornoj crkvi u Beogradu.  Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzeo je sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je bio upražnjen, predao mu je poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu. Predaja poglavarskih znamenja, ispraćena uzvicima „dostojan“, označila je da je patrijarh uveden u tron.

Patrijarh Porfirije je rekao da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom. On je takođe poručio da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

Molitvenoj svečanosti prisustvovali su ministri Vlade Srbije, predstavnici svih verskih zajednica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik. Svečnosti je prisustvovao i predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mlađan Đorđević. U liturgiji je učestvovalo i Prvo beogradsko pevačko društvo kojim diriguje Svetlana Vilić. Ustoličenju patrijarha prisustvovali su ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor BIA Bratislav Gašić. Nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije treba da bude uveden u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. O tom datumu javnost će biti naknadno obaveštena, saopštila je SPC.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here