Brnabić na onlajn dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

0
102

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o pitanjima Medijske strategije, ustavnih promena i borbe protiv korupcije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom onlajn dijaloga sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, na kojem je bilo reči o poglavljima 23 i 24, istakla da je vladavina prava jedan od tri osnovna prioriteta novog mandata Vlade Srbije. Prema njenim rečima, nova Vlada posvećuje pažnju vladavini prava koliko je to činila prilikom prvog mandata kada je reč o digitalizaciji i obrazovanju. Predsednica Vlade je, govoreći o Medijskoj strategiji, navela da su formirane dve radne grupe – za praćenje implementacije te strategije i za zaštitu i bezbednost novinara, poručivši da je cilj da Srbija za novinare bude bezbedno okruženje za rad.

Predsednica Vlade je rekla da je javna rasprava o izmenama Ustava, koja je trajala 18 meseci, podigla standard kada je pravosuđe u pitanju, ukazavši na to da su do sada ustavni amandmani i izmene dva puta slati Venecijanskoj komisiji na konsultacije. Nastavljen je i rad sa organizacijama civilnog društva koje se ne slažu sa predloženim amandmanima, a cilj je da se postigne konsenzus, istakla je premijerka i dodala da je sada proces u Skupštini, koja treba da organizuje javna slušanja. Predsednica Vlade je naglasila da je potrebno rešavati i problem efikasnosti pravosuđa, koji opterećuje i građane i privredu. Ona je podsetila na to da se sa EU radi i na jedinstvenom informacionom sistemu za pravosuđe, za šta je raspisan tender, koji će biti otvoren do 9. aprila, a u naredne tri godine daće nam transparentnije i efikasnije pravosuđe. Premijerka je, govoreći o borbi protiv korupcije, istakla da je to pitanje blisko sa sudstvom, a da je jedan od problema taj što ne postoji jedinstveni informacioni sistem i da, na primer, do kraja februara mora da sačeka kako bi od četiri suda u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu i Nišu dobila podatke o broju slučajeva, presuda i drugom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here