Milan St. Protić – Preuveličava se razlika između Trampa i Bajdena u odnosu prema Srbiji

0
226

Milan St. Protić, istoričar i bivši ambasador Jugoslavije u Vašingtonu, rekao je da ne očekuje da će se odnos Amerike sa Bajdenom na čelu značajno promeniti prema Srbiji i Zapadnom Balkanu od onog koji je Amerika imala prema Srbiji sa Trampom kao predsednikom.

Novi američki predsednik Džozef Bajden je u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel istakao da NATO saveznici moraju da imaju jedinstvenu politiku prema Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je za novu američku administraciju geopolitički prioritet, a analitičari smatraju da ova Bajdenova izjava znači početak novih pritisaka na Srbiju u vezi Kosova i Republike Srpske. Upitali smo bivšeg ambasadora Jugoslavije u Vašingtonu Milana St Protića da li Srbija može da pronađe zajedničke interese sa Amerikom i zaštiti svoje nacionalne interese.

Dva najmoćnija zvaničnika, Džozef Bajden i Angela Merkel, u okviru razgovora stavili su Zapadni Balkan na listu šest spoljnopolitičkih prioriteta kojima će se posvetiti u narednom periodu. Analitičari smatraju da je udružen pritisak Vašingtona i Berlina oko Kosova signal da nas vide kao jedan od izvora nestabilnosti. Smer u kojem će spoljna politika Sjedinjenih američkih država ići mogao se naslutiti nakon što su u Kongresu Danijel Server i Medlin Olbrajt izneli svoje viđenje šta treba preduzeti, a među važnim ciljevima spomenut je i veći uticaj Amerike na Zapadni Balkan. Ipak, Milan St. Protić, istoričar i bivši ambasador Jugoslavije u Vašingtonu, rekao je da ne očekuje značajnu promenu odnosa Amerike prema Srbiji sa Bajdenom kao predsednikom. On je istakao da će se u odnosu na Trampovu politiku, Bajdenova politika pre svega razlikovati na svetskom nivou, ali i unutar Amerike, dok Srbija inače nema povoljnu poziciju u odnosima sa Zapadom, pa će tako i ostati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here