Jovo Bakić – Odlikovanja zdravstvenim radnicima skrivaju odgovornost za smrt velikog broja lekara

0
152

Komentarišući dodelu odlikovanja određenim zdravstvenim radnicima dok u isto vreme njihove kolege ispred Vlade Srbije odaju počast onima koji su preminuli spašavajući tuđe živote, sociolog Jovo Bakić je rekao da je posebno probematično to što su odlikovani i lekari koji snose veliku odgovornost za  gubitke u ljudstvu.

Predsednik države dodelio je tokom proslave Dana državnosti ordenje zdravstvenim radnicima koji se još uvek bore protiv epidemije COVID19 dok su se ispred vlade Srbije okupili lekari koji podržavaju inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“ i tom prilikom su položili cveće i zapalili sveće za preminule zdravstvene radnike tokom epidemije. Zamolili smo sociologa Jovu Bakića da prokomentariše oba ova događaja.

Od marta 2020. do 7. februara 2021. od posledica korona virusa u Srbiji je preminulo 89 lekara, 13 stomatologa i dva farmaceuta, ukupno 104, prema podacima Sindikata lekara, farmaceuta i stomatologa. Za to vreme u Albaniji su preminula 33, u Hrvatskoj dva lekara, a u Sloveniji prema nezvaničnim podacima, nijedan. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar za BBC je rekao da će država po okončanju epidemije uraditi kompletnu analizu i proveriti svaki neželjeni ishod. Zvanični podaci koliko je lekara zaraženo i koliko je umrlo nisu objavljeni. I dok se broj lekara i medicinskog osoblja u Srbiji smanjuje, predsednik Aleksandar Vučić je određenim lekarima prilikom obeležavanja Dana državnosti, dodelio ordenje za predanost i borbu protiv Kovida19. Sociolog Bakić je ovakav potez vlasti prokomentarisao rekavši da to ordenje predstavlja smokvin list koji treba da prikrije užas kroz koji prolaze zdravstveni radnici. On je dodao i da je posebno problematično to što su odlikovanja dodeljena i doktoru Konu i doktoru Nestoroviću, iako su od početka zastupali različite stavove, pa to govori o besmislenosti tih odlikovanja za zasluge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here