Boris Tadić o mogućnostima za poboljšanje medijske situacije u Srbiji

0
213

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke izneo je stav da Evropa ne reaguje dovoljno po pitanju rešavanja pojedinih problema u Srbiji, jer je predsednik Vučić bio kolaborativan u vezi sa temom Kosova i Metohije, pa evropski političari u tome vide svoj interes.

U izveštaju Evropske komisije Srbija je kritikovana zbog stanja u pravosuđu i zbog stepena medijskih sloboda. Takođe, vladavina prava u Srbiji je polje koje zahteva korenitu reformu i to će biti glavni zadatak srpske vlade ukoliko želi napredak u evrointegracijama. Opozicija u Srbiji zahteva oslobađanje medija, posebno onih sa nacionalnom frekvencijom koji su po mišljenju opozicionih lidera stavljeni u službu vlasti. Upitali smo predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića da li Brisel može uticati da se poboljša medijska slika u Srbiji.

Članovi pojedinih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu predložili su niz izmena kojima se stanje demokratije i vladavine prava u Srbiji kritikuje oštrije nego u nacrtu koji je napisao Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Ovim dokumentima Parlament je zauzeo stav o Srbiji i drugim državama kandidatima, koji utiče na politiku cele Evropske unije ka regionu. Pojedini poslanici predložili su značajnu dopunu Bilčikovog nacrta u delu koji se odnosi na Narodnu skupštinu, u kojoj naglašavaju da su neophodne dalje reforme kako bi se zaustavila sistemska degradacija srpskog parlamenta. Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da su podrška i delovanje Evropskog parlamenta od velikog značaja, ali da bi za rešavanje pojedinih problema kakvi su stanje u pravosuđu i pitanje medijskih sloboda, bilo efikasnije ukoliko bi Evropski savet, a pre svega šefovi država i vlada evropskih zemalja izvršili pritisak na vlasti u Srbiji da se situacija u pomenutim oblastima promeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here