Bijeljina – Usvojen Izveštaj o radu Agrarnog fonda

0
82

Sa 20 glasova ZA usvojen je sednici Gradskog parlamenta Bijeljine Izveštaj o radu Agrarnog fonda za prošlu godinu. Nakon što je usvojen i predlog glavnog dokumenta grada, počinje i izrada Pravilnika za podsticaje lokalnoj poljoprivredi. Ono što je sigurno, u agrarnom budžetu Bijeljine biće ove godine više novca za podršku poljoprivrednoj proizvodnji u Semberiji.

Iako su lokalnim agrarnim budžetom prošle godine bila predviđena sredstva od 1,1 milion maraka, u podršku poljoprivrednoj proizvodnji u Semberiji u godini pandemije virusa korona usmereno je preraspodelom dodatnih 500.000 KM, tako je od ukupnog iznosa koji je bio na raspolaganju Agrarnom fondu za podsticaje poljoprivrednicima u Semberiji isplaćeno 1.300.000 KM, navodi se u izveštaju o radu Agrarnog fonda u 2020.-oj godini, koji je usvojila Skupština grada. O stavci afirmacija domaće poljoprivredne proizvodnje bilo je tokom prošle godine dosta priče i polemike, podseća načelnik Odeljenja za poljoprivredu. Trivković navodi da su ova sredstva bila utrošena i pre nego što je preuzeo dužnost načelnika odeljenja.

Plan i program rada Agrarnog fonda za tekuću godinu, koji podrazumeva izradu Pravilnika o podsticajima, do sada nije izrađen jer nije bio usvojen ovogodišnji budžet grada. Stvoreni su uslovi da se krene u intenzivne pripreme ovog dokumenta od kojeg će zavisiti mere podrške i raspodela sredstava po sektorima proizvodnje. Poljoprivrednici u Semberiji će ove godine imati više sredstava na raspolaganju, kažu u Komisiji za poljoprivredu i selo. Agrarni fond je prošle godine izmirio sve obaveze prema poljoprivrednicima što je realizovano po prvi put od kako je osnovan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here