Srđan Milivojević – Bilo je neophodno da se snimi film kao što je „Dara iz Jasenovca“

0
74

Srđan Milivojević, član Glavnog odbora Demokratske stranke rekao je da je on jedan od pokretača inicijative da bar jedan grad u Srbiji dobije Bulevar sećanja na žrtve Jasenovca, ali i da se počast žrtvama stradalim u Nezavisnoj državi Hrvatskoj pokaže i na drugačiji način.

Film „Dara iz Jasenovca“ podsetio nas je na strahote Drugog svetskog rata i na genocid koji je sproveden nad srpskim narodom u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Film je imao za cilj da ovekoveči stradanje srpskog naroda i da ukaže koliko je važna kultura sećanja na sopstvene žrtve. Upitali smo člana Glavnog odbora Demokratske stranke Srđana Milivojevića kako je on doživeo televizijsku premijeru filma „Dara iz Jasenovca“.

Televizijsku premijeru filma „Dara iz Jasenovca“ na javnom servisu Srbije pratilo je više od 2,6 miliona ljudi u Srbiji, ali je zahvaljujući emitovanju na Radio-televiziji Republike Srpske i na kanalu TV Prva Crna Gora, program bio dostupan i izvan naših granica. Osim toga, „Dara iz Jasenovca“ je već iste večeri bila dostupna na Jutjubu na kome beleži veliki broj pregleda. Kritike na račun ovog filma veoma su oprečne, od toga da film predstavlja propagandu o dobrim Srbima i zlim Hrvatima, preko zamerki na račun oblikovanja likova, do reakcija publike koja je film doživela kao veoma potresno svedočanstvo o žrtvama Jasenovca. Iako nije gledao film, jer je kako je rekao, smatrao da nije pravi trenutak, Srđan Milivojević, član Glavnog odbora Demokratske stranke je naglasio da je ovakvo filmsko ostvarenje od velikog značaja i da bi počast žrtvama Jasenovca trebalo da se oda i na drugačiji način. On je dodao i da je uz blagoslov pokojnog partrijarha Pavla pokrenuo inicijativu da bar neki grad u Srbiji dobije Bulevar sećanja na žrtve Jasenovca, ali da taj predlog nije naišao na odaziv.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here