Kosta Čavoški – Izgradnju fabrika koje ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi treba sprečavati

0
94

Akademik prof. dr Kosta Čavoški rekao je da građani treba da utiču na opštinske vlasti kako bi se sprečila izgradnja fabrika koje ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi, jer su upravo građani izabrali odbornike koji ih predstavljaju u lokalnoj skupštini i koji glasaju za tako važne odluke.

Životnu sredinu Zrenjanina, koji već godinama ima i problem sa pijaćom vodom, sada preti da ugrozi i pogon fabrike guma „Ling Long“ koji je planiran na dva kilometra od specijalnog rezervata prirode „Carska bara“. Strane investitore vlasti u Srbiji čekaju raširenih ruku, a posledice njihovog rada osećaju građani, na čije prijave nadležne institucije u Srbiji ne reaguju. Upitali smo akademika profesora Kostu Čavoškog kako bi se sa pravne strane moglo sprečiti prekomerno zagađenje životne sredine od strane velikih fabrika koje pokreću strani investitori u Srbiji.

U našoj zemlji kineske kompanije posluju već dugi niz godina, u medijima je svaka nova investicija predstavljena kao korak u bolju budućnost gde posla ima za sve, a o posledicama po životnu sredinu malo ko iz vlasti brine. Ipak, ove kineske kompanije nemaju sjajnu reputaciju u svetu. Svetski mediji prenosili su da su mnoge od ovih kompanija sklone malverzacijama, otimanju zemljišta i nepoštovanju poslovne etike. To ih je dovelo na liste zabranjenih i sankcionisanih kompanija širom sveta. Takođe, ove kompanije prednjače u zagađenju okoline, a prema navodima inostranih medija gotovo 70% kineskih firmi ne ispunjava ekološke standarde. Izgradnja kineske fabrike guma „Šandong Linglong“ u Zrenjaninu traje već dve godine, a procenjuje se da će u potpunosti biti završena za oko četiri godine. Istorija poslovanja Linglonga u drugim zemljama nije naročito ohrabrujuća jer je u Kini ova kompanija u par navrata bila optužena za nepoštovanje ekoloških propisa. Linglong nije na pravi način odlagao opasan otpad na svojim deponijama, a otpadne vode, prema navodima svetskih medija, dospevale su u reku. Akademik prof. dr Kosta Čavoški rekao je da građani treba da utiču na opštinske vlasti kako bi se sprečila izgradnja ove fabrike i da su odbornici koje su građani izabrali odgovorni za izglasavanje odluka o ustupanju zemljišta i ostalih dozvola vezanih za rad ovakvih fabrika, te bi od njih trebalo tražiti da ne budu saglasni sa projektima koji ugrožavaju zdravlje ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here