Predsednik Vučić u poseti Banjaluci

0
68

Predsednik Republike Srbije poručio je danas, nakon sednice Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije u Banjaluci, da Srbija nastoji, čuvajući mir i stabilnost, da razvija ekonomiju, otvara nova radna mesta i obezbeđuje ostanak stanovništva. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sednice Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije da je pažljivo saslušao sve što članovi saveta misle o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH te da je važno da Srbija i Republika Srpska čuvajući mir i stabilnost, razvijaju ekonomije, kako bi se građanima obezbedila drugačija i bolja budućnost. On je dodao da je Bosna i Hercegovina za Srbiju treća izvozna destinacija, a u trgovinskoj razmeni ukupno partner broj sedam – uz Nemačku, Italiju, Rusiju, Kinu, Mađarsku i Rumuniju. Predsednik je rekao da veruje da trgovinska razmena u 2021. može da bude značajno veća nego u 2020. godini, kada je zbog korone zabeležen pad od 11 odsto, u momentu kad smo dostigli razmenu od dve milijarde evra i dodao da veruje da su godine pred nama godine rasta, ubrzanog napretka obeju zemalja i da mnogo toga zajedničkog možemo da uradimo. Na sastanku sednice Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije u Banjaluci analizirani su rezultati dosadašnjih zajedničkih projekata i razmotreni planovi budućih projekata Srpske i Srbije, koji će biti realizovani kroz Sporazum. Bilo je reči o četiri opštine kojima će biti pružena značajna pomoć – o Drvaru, na teritoriji Federacije, i o tri opštine u RS – Kostajnici, Dubici i Nevesinju. U pitanju su ulaganja od više miliona evra. Vučić je poručio građanima tih opština da će mnogo toga biti urađeno na izgradnji lokalne infrastrukture, od puteva, preko vodovoda i kanalizacije, do objekata kao što su vrtići i škole.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska danas imala najznačajniju posetu ikada iz Srbije, koju čini državni vrh predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem. Dodik je podsetio da se saradnja Republike Srpske i Srbije odvija u okviru Sporazuma o specijalnim vezama, što je utvrđenom i Dejtonskim mirovnim sporazumom i istakao da je ovo najbolji period Republike Srpske u kojem zahvaljujući osećaju predsednika Vučića i njegovog tima Srpska može da se pohvali mnogim veoma važnim planiranim projektima. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Republika Srpska i Srbija predano rade na izgradnji auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd, aerodroma u Trebinju, te da se ulazi u fazu izradnje velikog energetskog projekta “Buk Bijela”. Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna onim što je do sada postignuto kroz saradnju Republike Srpske i Srbije, te izrazila zahvalnost Srbiji na političkom razumevanju, finansijskoj i svakoj drugoj podršci. Zahvalila je i za podršku koju Srbija daje opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom koje su često prepuštene same sebi.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, ministar policije Aleksandar Vulin, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Predsedniku Vučiću je danas na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana grada,  uručen i ključ Grada Banjaluke sa Poveljom počasnog građanina Banjaluke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here