Aleksandar Pavić – Srbija treba da se okrene ka zemljama na Istoku

0
224

Politikolog Aleksandar Pavić je rekao da Srbija treba da se okrene ka moćnim zemljama na Istoku jer one mogu biti značajni partneri koji ne postavljaju uslove, već poštuju naš teritorijalni integritet.

Ova godina doneće dodatne pritiske na zvanični Beograd, a svi pritisci po pravilu dolaze sa Zapada, izjavio je politikolog Aleksandar Pavić. Po  njegovom mišljenju upravo zbog toga Srbija mora da se okrene Istoku koji postaje glavni konkurent velikim silama sa Zapada. Srbija treba da jača ekonomske, vojne i političke veze pre svega sa Rusijom, ali i sa ostalim članicama BRIKS-a. Upitali smo Aleksandra Pavića da li postoji politička volja da Srbija odustane od puta ka EU i da se okrene zemljama Istoka.

Kako su više puta istakli visoki državni zvaničnici, pa i predsednik Aleksandar Vučić, Srbija se trudi da održi dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom. To se pokazalo kao dobra opcija prilikom nabavke vakcina, pa Srbija nije bila prepuštena samo iščekivanju vakcina iz Evropske unije, već je značajnu količinu dobila upravo od Rusije i Kine. Dopisnik nemačkog Velta iz Pekinga naveo je da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je počela da vakciniše kineskom vakcinom Sinofarm. U tekstu je navedena i dosadašnja saradnja Beograda i Pekinga u različitim oblastima, a na kraju je postavljeno pitanje da li bi zbog toga Evropska unija trebalo da bude zabrinuta. Komentarišući odnos koji Srbija ima sa zemljama Evropske unije, kao i evropski put koji je za Srbiju postao predugačak i pun brojnih prepreka, politikolog Aleksandar Pavić je rekao da Srbija nije odustala od tog puta, već je Zapad odustao od Srbije. On je izneo mišljenje da bi Srbija trebalo da se ponaša onako kako Zapad u tržišnom smislu propoveda, odnosno da se okrene Rusiji i Kini, pa bi onda i zemlje na Zapadu možda prema Srbiji imale bolji odnos prema nama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here