Darko Obradović – Svaka društvena mreža dužna je da se pridržava uslova korišćenja

0
417

Bezbednost na internetu je uvek aktuelna tema koja svakim danom dobija na težini. Ovaj deo ljudske bezbednosti u mnogim zemljama je nedefinisan pa hakeri koriste ovo stanje, i prema rečima stručnjaka za bezbednost Darka Obradovića, svako može postati njihova laka meta.

WhatsApp je objavio odluku da za tri meseca odlaže promene uslova korišćenja nakon žestokih kritika javnosti zbog nesigurnosti u pocesu obrade podataka koji se prenose putem ove aplikacije. WhatsApp kompanija je objavila da ažuriranje neće ojačati kapacitet podele podataka i da će komunikacija preko ove društvene mreže biti šifrirana i dodatno zaštićena. Upitali smo stručnjaka za bezbednost Darka Obradovića da li su društvene mreže dužne da štite privatnost svojih korisnika i koliko su sa tog aspekta društvene mreže bezbedne.

Kada se govori o pitanjima privatnosti i bezbednosti na društvenim mrežama, sajtovi za koje su najkarakterističniji ovi problemi ujedno su i oni koji su najpopularniji. Pitanja bezbednosti korišćenja i pitanja privatnosti su dve potpuno različite stvari. Bezbednosni problem se javlja kada haker dobija neovlašćeni pristup sajtu koji je zaštićen nekim od kodiranih ili pisanih jezika, dok se privatnost na društvenim mrežama odnosi na stepen kontrole koju osoba ima nad pristupom i upotrebom ličnih podataka. Pitanje privatnosti koje uključuje neopravdani pristup privatnim informacijama ne mora da uključuje bezbednosne povrede, jer neko jednostavno može da dobije pristup poverljivim informacijama gledajući dok otkucavate lozinku. Po rečima Darka Obradovića, pojedine aplikacije primenjuju aktivnosti koje nisu navedene u uslovima korišćenja koji su saopšteni korisniku tako da može doći do špijuniranja korisnika. Obradović nema ništa protiv toga da aplikacije koje koristi čuvaju njegove podatke, ali postavlja pitanje koliko su one sposobne da zaštite te podatke od drugih zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here