Pad potrošnje vina i piva

0
75

Svetska potrošnja vina u 2020. pala je za tri odsto u odnosu na godinu ranije i time postigla najniži nivo još od 2002. godine. Popilo se i manje piva.

Svetska potrošnja vina u 2020. procenjena jena 234 miliona hektolitara što je za tri odsto manje u odnosu na godinu pre i što je najniži nivo od potrošnje iz 2002., saopštila je Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) sa sedištem u Parizu. U svom izveštaju procenili su da je ukupni izvoz iz zemalja koje proizvode vino iznosio 29,6 milijardi evra, što predstavlja pad od gotovo sedam odsto u samo godinu dana. Kao glavnog krivca prozvali su pandemiju Covid-19 zbog koje su mnoge države morale da zatvore kafiće i restorane, a i turizam koji je važan za vinski sektor, generalno je patio. Zbog toga su prvenstveno trpela premium vina. Najveći pad potrošnje beleži Južnoafrička Republika, a on iznosi 19,4 odsto. Sledi Kina sa 17,4 odsto. Istovremeno, svetska proizvodnja rasla je i to za jedan odsto u odnosu na 2019. godinu dosegnuvši 260 miliona hektolitara. Ostala je stabilna i površina pod zasadima vinove loze, a za prošlu se godinu procenjena je na 7,3 miliona hektara.

Ali, nije vino jedino alkoholno piće kojem je smanjena potrošnja u doba pandemije. U Češkoj je konzumacija ovog pića pala za pet odsto i to na najniži nivo u gotovo 60 godina. Procene pokazju da je svaki stanovnik te zemlje u prošloj godini popio 135 litara, što je sedam litara po osobi manje u odnosu na 2019. Samo godinu pre Česi su trećinu piva, uglavnom sveže točenog popili u pivnicama, a prošle godine se taj udeo smanjio na četvrtinu. Osim toga, pala je i proizvodnja piva za 1,5 na 20,1 miliona hektolitara. Od toga je izvezeno samo pet miliona hektolitara, a pandemija je prekinula osmogodišnje razdoblje rasta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here