Došlo je do izmrzavanja bagrema u zemljama glavnim proizvođačima bagremovog meda, te je za očekivati da njegov med itekako zadrži cenu postignutu u 2020. godini, ili da bar ona ne padne značajno, naveli su iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija u Srbiji Rodoljub Živadinović rekao je da je za dobar prinos bagremovog meda sada potrebno seliti pčele na drugu pašu, na lokacije gde se priprema cvetanje bagrema jer je prva bila dovoljna samo za njihov opstanak. Nekoliko poslednjih godina velike padavine u vreme cvetanja bagrema kao i ove godine uništile su deo cveta, a niske temperature sprečile izlazak pčela iz košnica. Da bi pčele prikupile dovoljno nektara potrebno je da noćna temperatura ne bude ispod 10-12 Celzijusovih stepeni, a dnevna ispod 23, a da je vlažnost vazduha visoka. Živadinović je rekao da je prošle godine bagremov med dostigao istorijsku cenu od 6,7 evra za kilogram ili oko 790 dinara.

Kako je Savez pčelarskih organizacija Srbije nedavno objavio, došlo je do izmrzavanja bagrema u zemljama glavnim proizvođačima bagremovog meda, te je za očekivati da njegov med itekako zadrži cenu postignutu u 2020. godini, ili da bar ona ne padne značajno, što zavisi od količina meda koje će se prikupiti i ponuditi tržištu. Srbija je taj rekord ostvarila prošle godine kada je izvezeno 2.700 tona po visokim cenama, što je donelo devizni priliv od oko 15 miliona dolara, rekao je Živadinović.