Boris Malagurski – Protiv besplatnih udžbenika su oni koji su na udžbenicima mnogo zarađivali

0
234

Boris Malagurski je rekao da oni koji su se žalili na to da je Fondacija „Alek Kavčić“ prekršila njihova autorska prava, ranije nisu imali dovoljno uvida u ugovore koji su sklapani u vezi sa tom problematikom, a da je sada njihov cilj da bace senku na rad Fondacije koja želi da deci omogući besplatne udžbenike.

Posredstvom medija u javnosti se moglo čuti i da Fondacija „Alek Kavčić“ krši autorska prava postavljajući na sajt udžbenike koji se mogu beskonačno umnožavati dok su prava otkupljena za samo određenu količinu udžbenika od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Na takve izjave, Aleksandar Kavčić, profesor Karnegi Melon univerziteta i osnivač Fondacije “Alek Kavčić” rekao je da fondacija nije prekršila autorska prava. Zamolili smo Borisa Malagurskog da prokomentariše pomenute navode i odgovori na pitanje zašto su pojedini autori tražili da se njihovi udžbenici povuku.

Trojica autora udžbenika iz matematike za sedmi razred, Miloljub Albijanić, Đorđe Dugošija i Marko Šegrt, tužili su Fondaciju “Alek Kavčić” jer je bez odobrenja stavila PDF format njihovih knjiga na svoj sajt kako bi ih delila ili prodavala za dva dinara po stranici. Po njihovim rečima, na taj način je prekršen Zakon o autorskim i srodnim pravima, a Viši sud je doneo privremenu meru na osnovu koje je Fondacija “Alek Kavčić” morala da skine ove udžbenike sa svog sajta. U Fondaciji „Alek Kavčić“ rekli su da nikakvu tužbu od Miloljuba Albijanića nisu dobili iako se, kako kažu, o tome u javnosti priča već više od dva meseca. Ovo je, međutim, samo deo velike priče koja je pre nekoliko meseci uzburkala javnost, a koja će tek biti aktuelna pred narednu školsku godinu. Naime, Fondacija “Alek Kavčić”, koja je osnovana 2017. godine u Americi, u Srbiji je počela sa radom prošle godine, otkupila je pravo na pojedine školske udžbenike i onda ih na svom sajtu postavila u PDF formatu, uz mogućnost da ih svako u našoj zemlji, kako kažu, ili tako koristi ili da ih odštampa po ceni od dva dinara po stranici. Albijanić je naglasio da ni Zavodu za udžbenike nije dao pravo da okači PDF njegove knjige na internet i da ne zna zašto je Fondacija tako postupila. Aktivista Boris Malagurski koji podržava ideju i rad Fondacije “Alek Kavčić” rekao je da takve izjave samo žele da bace senku na plemenite namere da se svim učenicima omoguće besplatni udžbenici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here