Ana Brnabić na onlajn konferenciji “Zelena industrijska politika”

0
83

Srbija ima želju da se usaglašava sa standardima i zelenom agendom Evropske unije, i da ostvari uključivanje u Grin dil, što je možda u ovom trenutku i najvažnije za budući kvalitet života u Srbiji, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić na onlajn konferenciji “Zelena industrijska politika”

Na onlajn konferenciji “Zelena industrijska politika” čiji su organizatori ambasada Nemačke u Srbiji i Nemačko srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je istakla da su prioriteti Vlade u toj oblasti unapređenje i zaštita kvaliteta vazduha, tretman otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom. Ona je rekla da je važno da Vlada pokuša da u partnerstvu sa instituticijama EU, ali i drugim partnerima, učini nešto da bi rezultati bili što brži. Okupljene je obavestila da će do kraja ove godine u 28 lokalnih samouprava u Srbiji biti pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dodala je da se sa evropskim partnerima ide u projekte zaštite kvaliteta vazduha u sredinama koje koriste mazut i ugalj i navela da su u toku pregovori o projektima za Kragujevac, Kosjerić i Valjevo. U svom obraćanju, premijerka je istakla i dinamičnu legislativnu delatnost na inicijativu Vlade Srbije koja se odvija u ovoj oblasti a rezultirala je donošenjem više zakona. Ona je naglasila da je tema zaštite životne sredine, i energetske i zelene tranzicije, jedna od tri ključna prioriteta vlade. Navela je da je procenjeni okvir ulaganja samo u oblasti upravljanja vodama, da bi Srbija postigla EU standarde, šest milijardi evra.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je odluka EU da do 2050. godine bude karbonski neutralna, važna za Srbiju kao kandidata za EU. Šib je naglasio da je Srbiji potrebna vrsta master plana, da se zna šta zelena politika podrazumeva i kako da se sprovede. Dodao je da zelena industrijska politika za Srbiju znači pridruživanje načelima cirkularne ekonomije i nastavak procesa digitalizacije. Taj proces on je ocenio kao izazovan za Srbiju, pritom pohvalivši donete zakone u našoj zemlji koji su veoma važni za modernizaciju elektrana i toplana. Šib je naglasio ulogu GIZ-a koji na osnovu dosadašnje saradnje postavlja temelje buduće saradnje da se i zelena poltika, uz eksperte koje ima, podigne na viši nivo.

Tokom prvog dana na konferenciji su učestvovali predsednik PKS Marko Čadež, državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović i potpredsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić koji je i generalni direktor ZF Srbija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here