Zdrava Srbija – Odbranjen Rudnik, ostaje da se odbrani Gornji Milanovac

0
117

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije umanjilo je odobren istražni prostor za izvođenje geoloških istraživanja plemenitih i obojenih metala na lokalitetu “Rudnik”. Tim smanjenjem teritorije opština Topola i Ljig, koje su prvobitno obuhvaćene istraživanjem, izuzete su novim rešenjem. Iz Zdrave Srbije su poručili da je protest građana uspeo i da je Rudnik kao mesto sačuvan te da ostaje još da se odbrani prostor opštine Gornji Milanovac.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, po ovlašćenju ministarke i zahteva privrednog društva “Dunav minerals” d.o.o iz Beograda, umanjilo je odobren istražni prostor za izvođenje geoloških istraživanja plemenitih i obojenih metala na lokalitetu “Rudnik” sa prvobitnih 83,94 km2 na 65,64km2, što predstavlja umanjenje istražnog polja za 18,30km2. Tim smanjenjem teritorije opštine Topola i Ljig, koje su prvobitno obuhvaćene istraživanjem, izuzete su novim rešenjem. Zdrava Srbija, u čijem fokusu su prvenstveno interesi građana i očuvanje njihovog zdravlja, a posredno i zdrave životne sredine, u potpunosti je podržala protest meštana Rudnika koji se protive najavljenim istraživanjima.

Po dobijanju prvobitnog rešenja obuhvaćena je teritorija Topole i to selo Vojkovci. Predsednik opštine Topola Igor Petrović i član opštinskog veća Dragan Jovanović upoznali su javnost sa ovom namerom i potpredsednica Vlade i ministarka dr Zorana Mihajlović ih je pozvala na razgovor u Vladu Srbije i pritom sačinila garanciju opštini Topola da će biti izuzeta iz istražnih radova. Protest građana je uspeo jer je ovim umanjenjem Rudnik kao mesto sačuvan. Iz Zdrave Srbije su poručili da ostaje sada da se odbrani prostor opštine Gornji Milanovac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here