Borko Stefanović – Ili ćemo dobiti slobodu medija kakvu tražimo ili Srbija neće imati izbore

0
144

Pojasnivši zahteve Stranke slobode i pravde i dela opozicije u vezi sa slobodom medija i radom RTS-a zamenik predsednika Stranke Slobode i pravde Borko Stefanović je rekao da RTS, kao javni servis svih građana Srbije, mora da se otvori za drugačije mišljenje i da na njemu moraju da se obrađuju sve teme i afere kako bi građani mogli da vide šta se zapravo u zemlji dešava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će naredni izbori biti održani u martu ili aprilu 2022. godine, odnosno u zakonskom roku. Govoreći o početku dijaloga sa predstavnicima opozicije, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke je kazao da mu ne pada na pamet da ispunjava nečije želje, da su mu predlozi stranke Slobode i pravde o delimičnom uređivanju „Dnevnika“ smešne, ali da planira da uradi nešto što je pravično i što je suštinski demokratski. Upitali smo Borka Stefanovića, zamenika predsednika Stranke slobode i pravde, kako komentariše navode predsednika Vučića.

Grupacija šest proevropskih stranaka je na prvom sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta u okviru dijaloga vlasti i opozicije oko izbornih uslova, postavila 1. oktobar kao poslednji datum kada se ono što bude dogovoreno mora i primeniti. U suprotnom, neće biti razgovora o njihovom učešću na budućim izborima. Predstavnicima Evropskog parlamenta ponovljeni su osnovni uslovi ovog dela srpske opozicije, koji pre svega podrazumevaju otvaranje medija, prevashodno javnog servisa RTS-a i RTV-a, zatim, razdvajanje izbora i sprečavanje pritisaka na birače. Kada je u pitanju sloboda medija, težište je na tome da javni servisi, RTS i RTV, počnu da vrše svoju funkciju. To ne znači da je zahtev da opozicija ‘udje na RTS’, već da na javni servis uđe istina. Po oceni Stranke slobode i pravde neophodno je da na RTS-u ljudi čuju ne samo mišljenja nestranackih ličnosti naklonjenih vlasti, nego i onih koji vlast kritikuju. Iz ove stranke su naveli da sloboda medija podrazumeva da se obezbedi jednaka zastupljenost vlasti i opozicije u svim emisijama informativnog programa, i da RTS i RTV počnu da informišu građane na bazi ovih principa što pre, a najkasnije devet meseci pre raspisivanja izbora. Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, iz koje su i potekli predlozi koji se tiču rada RTS i RTV, rekao je da je neophodno da se RTS kao javni servis svih građana Srbije otvori za drugačije mišljenje i da se na njemu obrađuju sve teme i afere kako bi građani mogli da vide šta se zapravo u zemlji dešava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here