Dragan Radović – U Srbiji je na delu ekonomija političko-birokratske mafije

0
645

Ekonomista Dragan Radović je upozorio na postojanje malverzacija sa robom velike vrednosti na carini, u koju su uključeni zaposleni u državnom sektoru, koji umesto da suzbijaju takve delatnosti, učestvuju u njima i time pomažu da se utaje veliki iznosi poreza.

Na okruglom stolu koji je za temu imao neophodnost reforme poreskog sistema istaknuti srpski ekonomista Dragan Radović rekao je da je siva ekonomija u Srbiji visoko organizovani državni kriminal, koji pokrivaju Poreska uprava, Ministarstvo finansija i vrh države. On je izjavio da država omogućava da se pored Carine prošvercuje roba vredna pet milijardi evra i da cigarete vredne 300 miliona evra stignu na crno tržište. Upitali smo Dragana Radovića na koji način država učestvuje u kriminalu koji se sprovodi na Carini.

Što se tiče mera države za suzbijanje sive ekonomije, najviše se uradilo kod efikasnijeg nadzora nad sivom ekonomijom što se pre svega odnosi na rad inspekcija, odnose se na suzbijanju oglašavanja i prodaji robe preko interneta od strane neregistrovanih subjekata. Kod reforme Poreske uprave, godinu dana se kasnilo sa zakonom o fiskalizaciji koji je donet u decembru 2020. pa se dalje nije daleko stiglo u realizaciji planiranih aktivnosti. Dragan Radović, istaknuti ekonomista i vlasnik knjigovodstvene agencije, izjavio je da ima utisak da je u pandemiji došlo do povećanja sive ekonomije. On je naglasio da ranija procena da siva ekonomija iznosi 15 odsto BDP-a nije ni blizu tačna. Radović je dodao da su mnogi preduzetnici u krizi prešli u sivu zonu. Prema njegovim rečima, najveći generator sive ekonomije je država koja dozvoljava ogroman šverc preko carine, iznošenje novca iz zemlje, utaju poreza na cigaretama i gorivu, prodaju nelegalnog brašna, nelegalnu izgradnju i ostale aktivnosti u kojima učestvuju zaposleni u državnim institucijama. On je naglasio da je siva ekonomija u Srbiji nadrasla školski primer i da se sada radi o ekonomiji političko-birokratske mafije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here