Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar rekla je da postoji uzrok, ali ne i razlog i naučno objašnjenje za uvođenje Kovid pasoša, te da očekuje da će se na svetskom nivou odbaciti njihova upotreba s obzirom na to da krše rezoluciju Saveta bezbednosti kojom je propisano da vakcinacija nije obavezna.

Grčka i šest drugih država članica Evropske unije uvele su sistem kovid-19 sertifikata za putovanja. Program seritfikata će u celoj Uniji na snagu stupiti 1. jula. Sertifikat će biti dostupan ljudima koji su u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa, imaju negativni test ili su preležali kovid-19. Zamolili smo Milu Alečković, kliničkog psihologa i antropološkog psihijatra da prokomenatriše uvođenje ovakvih sertifikata.

Evropska komisija, parlament i države članice od početka godine vodili su žustre debate o ovom pasošu. Tačka spora je posebno bilo pitanje u kojoj meri države članice i dalje samostalno smeju da uvode dodatne zabrane putovanja ili mere karantina za došljake. Dogovoreno je da države i dalje smeju da ograniče evropsku slobodu kretanja same, ali samo ukoliko epidemiološko stanje to opravdava. Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama kovid-pasoša, i u ovom će moći da se beleže dokazi o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna evropska iskaznica imaće QR kod, koji teško može da se falsifikuje. U mnoge zemlje EU je već sada moguće putovati turistički bez odlaska u karantin. Grčka i Hrvatska recimo zahtevaju dokaz o potpunoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom. Analizirajući uvođenje Kovid pasoša, Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar je rekla da postoji uzrok, ali ne i razlog i naučna opravdanost za uvođenje ovog dokumenta, kao i da očekuje da će do kraja godine, zbog kršenja rezolucije Saveta bezbednosti kojom je propisano da vakcinacija nije obavezna, ovaj pasoš biti ukinut.