Mila Alečković o uvođenju kovid pasoša

0
219

Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar rekla je da postoji uzrok, ali ne i razlog i naučno objašnjenje za uvođenje Kovid pasoša, te da očekuje da će se na svetskom nivou odbaciti njihova upotreba s obzirom na to da krše rezoluciju Saveta bezbednosti kojom je propisano da vakcinacija nije obavezna.

Grčka i šest drugih država članica Evropske unije uvele su sistem kovid-19 sertifikata za putovanja. Program seritfikata će u celoj Uniji na snagu stupiti 1. jula. Sertifikat će biti dostupan ljudima koji su u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa, imaju negativni test ili su preležali kovid-19. Zamolili smo Milu Alečković, kliničkog psihologa i antropološkog psihijatra da prokomenatriše uvođenje ovakvih sertifikata.

Evropska komisija, parlament i države članice od početka godine vodili su žustre debate o ovom pasošu. Tačka spora je posebno bilo pitanje u kojoj meri države članice i dalje samostalno smeju da uvode dodatne zabrane putovanja ili mere karantina za došljake. Dogovoreno je da države i dalje smeju da ograniče evropsku slobodu kretanja same, ali samo ukoliko epidemiološko stanje to opravdava. Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama kovid-pasoša, i u ovom će moći da se beleže dokazi o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna evropska iskaznica imaće QR kod, koji teško može da se falsifikuje. U mnoge zemlje EU je već sada moguće putovati turistički bez odlaska u karantin. Grčka i Hrvatska recimo zahtevaju dokaz o potpunoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom. Analizirajući uvođenje Kovid pasoša, Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar je rekla da postoji uzrok, ali ne i razlog i naučna opravdanost za uvođenje ovog dokumenta, kao i da očekuje da će do kraja godine, zbog kršenja rezolucije Saveta bezbednosti kojom je propisano da vakcinacija nije obavezna, ovaj pasoš biti ukinut.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here