Vasilije Petrović – Otkaz koji sam dobio je lična osveta dekanice prema meni

0
262

Profesor Vasilije Petrović, kome je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu uručen otkaz, objasnio je uzroke nastanka sukoba između njega i dekanice, i ukazao na činjenicu da nepoštovanje moralnih i akademskih pravila vrlo negativno utiče na studente i njihov entuzijazam. 

Profesori nemaju samo akademsku odgovornost, već je njihova dužnost da prenose i moralne norme na buduće generacije. Nauka je oblast gde mora postojati diskusija i pravo na drugačije mišljenje kako bi se došlo do najboljeg rešenja, a akademska zajednica mora da poštuje pluralizam i toleranciju. Profesor Vasilije Petrović smatra da je dobio otkaz na mestu redovnog profesora Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu zbog nepoštovanja ovih normi od strane dekana fakulteta i da njegov slučaj pokazuje u kakvom stanju se nalazi naš obrazovni sistem. Da li je ovo posledica lične osvete prema njemu upitali smo profesora Vasilija Petrovića.

Govoreći o otkazu koji mu je uručen nakon 26 godina rada na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, profesor Vasilije Petrović, koji je i osnivač Katedre za odevne nauke i dizajn, rekao je da je otkaz posledica revanšizma dekanice Dragice Radosav jer Petrović nije mogao da je uključi u tim međunarodnog IPA projekta, kojim je on rukovodio. Kako je profesor Vasilije naglasio, ljudi iz projektnog tima dobijali su još 50.000 dinara preko plate za učešće u ovom projektu, pa je verovatno to bio primarni razlog insistiranja dekanke da postane deo tog tima. Ipak, Petrović je ukazao na to da zbog međunarodnog ugovora koji je već bio potpisan, nije se mogao menjati projektni tim i time ispunjavati nečije želje. On je rekao i da su neslaganja između njega i dekanice Dragice Radosav postojala i oko drugih pitanja, a pre svega oko raspodele novca na fakultetu, za koji profesor smatra da ga je trebalo uložiti u unapređenje nastave i uz pomoć školarina studenata opremiti dodatno fakultet. Rivalstvo na ovom fakultetu postoji i između smerova, pa se tako informatički smerovi smatraju važnijim, iako studenti sa tekstilnih smerova dobijaju priznanja i učestvuju u međunarodnim razmenama, dodao je profesor Vasilije Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here