Vučić parlamentu podneo izveštaj o pregovorima sa Prištinom

0
77

Održana je posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj predsednik Aleksandar Vučić informisao građane i poslanike o pregovorima u Briselu i perspektivama delovanja srpske države na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se obratio narodnim poslanicima u Skupštini Srbije na petoj posebnoj sednici kako bi ih obavestio o toku pregovora Beograda i Prištine. Vučić je svoj govor započeo nakon aplauza narodnih poslanika uz reči da „nije vreme za svečarsko raspoloženje ni za prevelika očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću koja nas okružuje“. Podnoseći narodnim poslanicima izveštaj o nedavno održanom sastanku u Briselu povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, on je preneo delove razgovora njega i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom istakavši da je jedina tema kosovske strane tokom dijaloga u Briselu bila kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

Na dnevnom redu je bio Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od maja 2019. do juna 2021. kao i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna 2021. U izveštajima je navedeno ko je sve učestvovao u dosadašnjim pregovorima, o kojim temama se razgovaralo i šta je do sada implementirano. Oba izveštaja podnela je srpska Vlada, ali ih je poslanicima i javnosti predstavio predsednik Srbije. Predstavljajući izveštaje, Vučić je govorio o svim projektima koje je Srbija finansirala na Kosovu i različitim dotacijama i oblicima pomoći za Srbe na KiM. Predsednik Srbije naveo je da je Srbija u prethodnim godinama izdvajala iz budžeta u proseku 500 miliona evra za pomoć Kosovu i Metohiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here