Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru pušteno u probni rad

0
43

Zahvaljujući odličnoj saradnji opštine Čajetina i Republike Slovenije, odnosno Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, izgrađeno je Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, koje je danas pušteno u probni rad.

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru pušteno je u probni rad. Ono ima ogroman ekološki značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor, već i za celu Srbiju jer će rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice, ali i kompletnog sliva reke Drine. Takođe, ovo je jedan u nizu projekata koji će doprineti da Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji.

Tadej Baškovič, v.d. direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj je rekao da je zaštita životne sredine sve važnija tema i da iz tog razloga Republika Slovenija podržava takve projekte, posebno naglasivši da će postrojenje doprineti smanjenju zagađenja, povećati zdravstvenu bezbednost stanovništva i omogućiti razvoj Čajetine.

Boris Savnik, direktor Hidroinženiringa je rekao da će stepen prečišćavanja vode u novoizgrađenom postrojenju biti u skladu sa evropskim direktivama.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant čestitajući sutrašnji Dan opštine Čajetina naglasio da je veoma važno da naš zajednički region bude uređen po evropskim standardima, u čemu zaštita životne sredina predstavlja jedan od najbitnijih elemenata.

Vrednost kompletnog projekta izgradnje postrojenja iznosila je 4,6 miliona evra, od čega je iz lokalnog budžeta izdvojeno 3,1 miliona evra, dok je Republika Slovenija, posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, pružila finansijsku pomoć od 1,5 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here