Loše zdravstveno stanje Ratka Mladića

0
211

Iako je general Ratko Mladić veoma teško podneo čitav proces pred međunarodnim sudom, nikada se nije žalio na tegobe koje ima, izjavio je Branko Lukić, advokat odbrane generala Ratka Mladića.

Branko Lukić, advokat odbrane generala Ratka Mladića je rekao da iako je general Mladić u toku suđenja imao brojne zdravstvene probleme, pa se čak dešavalo i da se onesvesti, nikada se nije žalio na svoje zdravstveno stanje i više je brinuo o tome kako će njegovi bližnji podneti presudu.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija za taoce. Zamolili smo advokata odbrane generala Ratka Mladića, Branka Lukića, da prokomentariše kako je bivši general podneo čitav proces, ali i izrečenu presudu.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, izjavio je u maju ove godine da je njegovom ocu pozlilo u Hagu, odnosno da je imao zdravstvenu krizu i vrtoglavice. On je opisao i kako Ratko nije mogao da se seti broja telefona svoje supruge sa kojom se inače čuo više puta dnevno. U julu prošle godine, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu upozorio da je njegovo zdravstveno stanje jako loše i da se pogoršava. Tada je istakao i da izveštaji lekara iz Pritvorske jedinice sadrže dezinformacije i predstavljaju njegovo zdravlje boljim nego što jeste, kao i da je primetio da ne može da se koncentriše i da mu je otežan govor. Branko Lukić, advokat odbrane generala Ratka Mladića rekao je da je čitav proces za Mladića bio veoma težak, ali da je on psihički veoma čvrst čovek, da je zdravstvene tegobe ćutke podnosio i da se, i pored objektivnih problema, nikada nije žalio. Lukić je dodao da je pri izricanju presude Mladić više brinuo o tome kako će se osećati njegov sin Darko, ali i cela njegova porodica, nego o svom zdravstvenom stanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here