Useve krompira napadaju moljci

0
137

Trenutno se nalazimo na maksimumu leta leptira druge generacije krompirovog moljca, a imajući u vidu najavu izrazito visokih temperatura, već tokom sledeće nedelje se očekuje povećanje brojnosti odraslih jedinki na feromonskim klopkama, usled preklapanja leta leptira druge i treće generacije.

Na području Srbije usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i uslova koji su do sada vladali u proizvodnji, nalaze u različitim fazama razvoja: od punog cvetanja do početka žućenja cime. U protekle tri nedelje na automatskim meteorološkim stanicama postavljenim u useve zabeležen je veliki broj tropskih dana, u pojedinim regionima zabeleženo je i do 19 dana sa maksimalnom temperaturom većom od  30°C, što je uz deficit padavina izuzetno pogodovalo razvoju krompirovog moljca. Na feromonskim klopkama se registruju povećani ulovi odraslih jedinki ove štetočine, naročito u regionima Leskovca, Čačka, Vranja, Niša, Prokuplja, Jagodine, Šapca, Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Zaječara, Užica, Požarevca i Novog Sada. U ostalim regionima očekuje se podizanje populacije ove štetočine u narednom periodu.

Trenutno se nalazimo na maksimumu leta leptira druge generacije krompirovog moljca, a imajući u vidu najavu izrazito visokih temperatura, već tokom sledeće nedelje se očekuje povećanje brojnosti odraslih jedinki na feromonskim klopkama, usled preklapanja leta leptira druge i treće generacije. Kako se i za naredni period prognozira izuzetno suvo i toplo vreme koje će pogodovati kako daljem razvoju moljca tako i brzom propadanju cime, ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine. Mere kontrole krompirovog moljca treba prilagoditi stanju useva na parceli i vremenu vađenja krompira, te se predlaže obavezan obilazak useva i utvrđivanje stanja biljaka na parceli. Kod ranog sortimenta gde je vađenje u toku ili se uskoro očekuje i gde je propala cima, preporučuju se sledeće mere: krompir treba vaditi u što kraćem roku, nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca; nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C); skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Kod kasnog sortimenta i kod useva koji se neće vaditi u skorije vreme, preporučuju se sledeće mere: održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola i sprovođenje hemijskih mera zaštite, primenom insekticida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here