Podrška države privredi

0
81

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je danas isplaćena novčana podrška u visini minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, hotele, odmarališta i rentakar agencije, kao i licencirane turističke vodiče i pratioce.

Ukupno 12.154 privrednih subjekata, koja zapošljavaju 65.760 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca, ispunili su uslove za dobijanje novčane podrške u visini minimalne zarade po zaposlenom, a država je za ovu meru podrške danas isplatila oko 2,045 milijardi dinara. Zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu koji ispunjavaju propisane uslove, u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima, danas su dobili po jednu minimalnu zaradu, a njima će sredinom avgusta biti isplaćena još jedna, rekao je ministar. Novac je uplaćen na posebne namenske dinarske račune koje je Uprava za trezor otvorila za ove potrebe. Ministar finansija Siniša Mali je, ističući da je pandemija imala veoma loš uticaj na sektore turizma i ugostiteljstva, rekao da država nastoji da pomogne svima kojima je pomoć potrebna i da ublaži negativne posledice ove krize. Krajem jula, kako je najavio, biće isplaćena i četvrta rata sektorske pomoći za auto-prevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci.

Prošla godina je za turistički i ugostiteljski sektor, kao i za sektor auto-prevoznika, bila veoma teška. Postojala su ograničenja u kretanju kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Situacija se sada popravlja, zemlje se otvaraju, ljudi su ponovo počeli da putuju, naglasio je ministar. Mali je dodao da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja, kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć. Ministar je objasnio da se ta mera odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

Mali je podsetio na to da je u ovoj godini predviđen privredni rast od šest odsto, što će doprineti daljem razvoju privrede i unapređenju životnog standarda građana i napomenuo da su sve navedene mere podrške deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima, koji je predviđen u visini od 266,1 milijardu dinara, što je približno dve milijarde evra, odnosno 4,5 odsto BDP-a. On je naveo da su tokom 2020. godine sprovedena dva paketa podrške privredi i građanima vredna 704 milijarde dinara, odnosno približno šest milijardi evra. U zbiru, sva tri paketa podrške su vredna oko osam milijardi evra, što je, prema preliminarnim procenama, približno 17,4 odsto BDP-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here