Vinko Pandurević – Narod ima veliko poverenje u vojsku

0
264

Narod ima veliko poverenje u vojsku, rekao je general Vinko Pandurević.

Tip oružanih snaga jedne zemlje i odbrambena doktrina zavisi od karaktera društva i od strukture njegove privrede. Stajaća vojska sa obaveznim vojnim rokom karakteristika je nacionalnih država gde je vojska jedan od stubova državnosti. Profesionalna vojska vezana je za liberalizaciju društva i delimično izdvajanje vojske od drugih segmenata države, pa tako postoji opasnost da ona postane država u državi. Pitali smo generala Vinka Pandurevića kakva je uloga vojske u srpskom društvu i kako ocenjuje visok stepen poverenja građana u ovu instituciju.

Nedavno postavljeni ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović četvrti je u nizu koji je izjavio da se razmišlja o povratku obaveznog služenja vojnog roka. Ovoga puta ta najava deluje najozbiljnije od svih dosadašnjih. Obavezno služenje vojnog roka u Srbiji je ukinuto 2011. godine. Čak je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, davne 2012. godine i sam ministar odbrane, poručio da “država u ovom trenutku vaga da li nam je potrebno uvođenje obaveznog vojnog roka” te da se sa “tom odlukom neće žuriti“.

Pre ogromnih troškova po državu, ponovno uvođenje vojnog roka Vučić vidi kao novu šansu za razvoj Srbije i privredni porast. Po njemu, obavezni vojni rok bi podigao neka mesta, demografske centre. U tim mestima bismo, kako je rekao, podizali kasarne ili obnavljali kasarne, gde bi svaka vrsta ekonomske aktivnosti doprinela daljem ekonomskom razvoju tih mesta, a taj potez bi značajno unapredio i našu borbenu gotovost.

Komentarišući sadašnju ulogu vojske, general Vinko Pandurević je rekao da narod ima veliko poverenje u vojsku ali da je i vojska faktor i snaga na koju svaki građanin zemlje u svakom trenutku može računati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here