Dušan Tufegdžić – Fabrika guma Linglong biće ogroman zagađivač

0
259

Nijedan razuman čovek ne bi dozvolio izgradnju fabrike guma na plodnoj ravnici, izjavio je Dušan Tufegdžić, član predsedništva pokreta Buđenje.

Dok Zrenjanici pokušavaju da reše problem vazduha i vode, nakon što ih država godinama ignoriše, nova potencijalna ekološka kriza ih tek očekuje. Na teritoriji grada Zrenjanina, kineska kompanija “Linglong” je u martu 2019. otpočela izgradnju fabrike automobilskih guma. Fabrika se nalazi na najkvalitetnijem obradivom zemljištu, a u blizini je i Carska Bašta, koja je jedan od značajnijih proizvođača hrane. Zamolili smo agronoma Dušana Tufegdžića, člana predsedništva pokreta Buđenje, da prokomentariše ovu odluku države, kao i potencijalnu opasnost kada je proizvodnja hrane u pitanju.

Buduća fabrika guma Linglong gradi se na 97 hektara u Zrenjaninu. Lokalni aktivisti tvrdili su da se kompleks podiže bez građevinske dozvole, a takođe su naveli da iako je izgradnja fabrike u već poodmakloj fazi, još nisu čuli zvanične procene o njenom uticaju na životnu sredinu, i priložili i nove indicije da se izgradnja kineske investicije dotira sredstvima iz državnog budžeta.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine krajem juna je doneo rešenje o davanju saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje miksera za proizvodnju guma fabričkog kompleksa „Linglong“ sa pratećim infrastrukturnim objektima u industrijskoj zoni u Zrenjaninu. Kako se, između ostalog, navodi u obrazloženju koje je potpisao vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretarijata Nemanja Erceg, proizvodni pogoni za proizvodnju pneumatika nisu predmet ovog zahteva.

Agronom i član predsedništva pokreta Buđenje Dušan Tufegdžić, naglasio je da Srbija treba da radi na razvijanju poljoprivredne i prerađivačke industrije, a ne da dozvoli izgradnju fabrike guma koja će biti ogroman zagađivač životne sredine. On je dodao da ako Srbija nastavi da ide ovim putem, postaće smetlište Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here