Goran Šarić – Srpski turisti ne treba da letuju u Hrvatskoj

0
513

Dok god postoje u hrvatskom društvu krugovi koji su neprijateljski prema Srbima, srpski turisti ne treba da dolaze u Hrvatsku na more, rekao je Goran Šarić.

Istoričar Goran Šarić izjavio je da ukoliko bi živeo u Srbiji, nikada ne bi išao u Hrvatsku na more. Istra jeste najgostoljubivija prema Srbima, ali je najgore u Dalmaciji u okolini Zadra gde ima najviše klerofašističkih ispada. Pitali smo Gorana Šarića kakvi su danas srpsko-hrvatski odnosi i da li se oni mogu poboljšati vremenom.

Turisti iz Srbije sve više letuju u Hrvatskoj a većina gostiju posećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, dok su top destinacije Rovinj, Zagreb i Pula. Zanimljivo je da se gotovo 45 odsto noćenja s tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, a reč je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj. Prema navodima riječkog Dnevnika u pitanju su  mlađi gosti iz Srbije koji automobilom obilaze obalu i neretko za odmor biraju ostrva poput Brača i Hvara, a “za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta”, što dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u proseku troše oko 95 evra dnevno, što je više od proseka istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta. Istoričar Goran Šarić, kao ,,Srbin sa dna kace” je mišljenja da srpski turisti ne treba da letuju u onim delovima hrvatskog primorja gde nisu dobrodošli i da se ipak nada da mladi ljudi i generacije koje dolaze neće dozvoliti da bauk ratnih dešavanja iz prošlih vremena utiče na njihove međusobne odnose i saradnju na ovim prostorima u vremenima koja dolaze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here