Dragoslav Bokan – Često govorimo o tuđim žrtvama

0
166

Zloupotreba Srebrenice ili Dubrovnika ili Vukovara, da bi se zaboravilo na Jasenovac i na sistemski genocid nad srpskim narodom do dana današnjeg, zasluženo nailazi na otpor u narodu, ocenio je režiser, književnik i publicista Dragoslav Bokan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je u obraćanju medijima odbio da zločin u Srebrenici okarakteriše kao genocid, uprkos presudama Međunarodnog suda u Hagu koje je Srbija u obavezi da poštuje. Osim Mladića, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je osudio još 13 bivših pripadnika Vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada muškaraca i dečaka u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici osuđen je i Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske. Zamolili smo Dragoslava Bokana, režisera, književnika i publicistu da prokomentariše stav srpskih zvaničnika po ovom pitanju.

Dragoslav Bokan je primetio da često govorimo o tuđim žrtvama, a da o njima već govore Britanci, Amerikanci, Francuzi, dok naše žrtve kao da ne postoje. On je poručio da treba  govoriti  o srpskim žrtvama i da patimo što ne možemo da izgovorimo istinu o našem stradanju.

Bokan je ocenio da orvelijanska ili hitlerovska, gebelsovska i  Si-En-En priča neće pobediti i  da je ona već izgubila, što vidimo posebno kod mladih u Srbiji koji dobro razumeju da zloupotreba Srebrenice, ili Dubrovnika, ili Vukovara, da bi se zaboravilo na Jasenovac i na sistemski genocid nad srpskim narodom nekoliko puta ponavljan u prošlom veku zaslužuje čvrst otpor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here