Mila Alečković – Roditelji odlučuju o zdravstvenoj zaštiti svoje dece

0
426

Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar, rekla je da roditelji imaju puno pravo da odlučuju o zdravstvenoj zaštiti svoje dece te da odbiju sve zahvate u koje nisu sigurni.

Jedina vakcina u Srbiji koja je odobrena  za decu jeste Fajzer/BioNtek, a daje se starijima od 12 godina uz isključivu saglasnost roditelja i pedijatra. Dok su pojedini roditelji u strahu, lekari kažu da je imunizacija dece poželjna. Upitali smo kliničkog psihologa Milu Alečković da li se slaže da je vakcinacija dece protiv COVID19 poželjna.

Uoči početka nove školske godine u Srbiji roditelji su pod pritiskom, zbog preporuke zdravstvenih vlasti, da se deca starija od 12 godina vakcinišu. Vakcinacija dece starije od 12 godina vakcinom proizvođača Bajontek/Fajzer moguća je u Srbiji još od juna. Vakcinisanje te populacije snažno preporučuju zdravstvene institucije, a pedijatri na sistematskim pregledima o tome obaveštavaju roditelje. I član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon jasno je stavio do znanja da bi trebalo vakcinisati svu decu. On je najavio da će predložiti da se vakcinisana deca razdvoje od nevakcinisane, te da će oni vakcinisani ići u školu, dok će drugi pratiti nastavu onlajn. Većina roditelja se pobunila protiv ovakvog predloga. Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar, rekla je da roditelji imaju puno pravo da se pobune protiv obavezne vakcinacije dece, pogotovo kada se radi o davanju vakcine za koju bi, prema njenim navodima, testiranje trebalo da se završi tek 2023-2024. godine. Ona je dodala da su velike svetske sile potvrdile da vakcinacija ne sme biti obavezna i dodala da ljudi poput Predraga Kona žele da zarade na provizijama od vakcina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here