Vučić na Bledskom strateškom forumu

0
72

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu ali da entuzijazam za pristupanje EU slabi ne samo u Srbiji već na čitavom Zapadnom Balkanu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Sloveniji, gde se održava Bledski strateški forum, koji tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija. Na panelu posvećenom budućnosti EU, Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, ali kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU i da će jednog dana te zemlje postati članice. On je rekao da entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao i da smo krenuli da nalazimo sopstvene načine za podsticanje privrednog rasta.

Vučić je rekao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, zahvaljujući tome što su uspostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti poput inicijative Otvoreni Balkan koja je dogovorena jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se to nekima ne sviđa “jer nemaju kontrolu nad procesom”. Naveo je primer Severne Makedonije koja je promenila ime da bi počela pristupne pregovore sa EU, ali se to još nije dogodilo.

Predsednik Srbije je istakao da veruje da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali da se umesto toga Unija začaurila oko svojih unutrašnjih problema i da ne vidi širu sliku i napomenuo da je Srbija potpuno opredeljena za evropski put, ali da moramo da se brinemo o sebi zajedno sa susedima. Na panelu posvećenom budućnosti EU Vučić je kazao da veruje u ujedinjenu Evropu, pomirenje kao i u pragmatičan i praktičan pristup u pronalasku boljih rešenja za budućnost. Prema njegovim rečima, svi znaju kakve imaju zadatke i šta treba da se promeni i svi treba da shvate da su “jedni drugima potrebni”. Na dvodnevnom Bledskom strateškom forumu učestvuju lideri iz regiona i više zemalja Evropske unije (EU), kao i visoki zvaničnici Unije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here