Marko Jakšić – Po međunarodnom pravu Kosovo je deo naše teritorije

0
126

Kosovo i Metohija je deo države Srbije i po mišljenju člana Predsedništva pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ Marka Jakšića, jedino što Priština i Zapad mogu da dobiju  je autonomija.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da jedino rešenje između Srbije i Kosova treba da bude kompromisno, ali da ne zna tačno kako bi taj kompromis trebalo da izgleda, kao i da će biti teško ostvariti ga jer predstavnici Kosova očekuju samo priznanje. Upitali smo člana Predsedništva pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ dr Marka Jakšića koja vrsta rešenja bi mogla pomoći ljudima na Kosovu da ostvare bolja prava i sigurniji život nego što je to sada.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, gostujući u emisiji “Fokus” na televiziji B92, izjavio je da Srbija nema puni suverenitet u Prištini, ali da ni Priština nema puni suverenitet na severu Kosova, a da bi rat bio jedini način da se to izmeni. Da ne bi došlo do rata, po njegovim rečima, jedino realno rešenje je mirno, političko rešenje, zasnovano na kompromisu. Sa druge strane, predsednica Kosova Vjose Osmani smatra da zbog presude Međunarodnog suda pravde „nema razloga da bilo koja država okleva da prizna nezavisnost Kosova”. Marko Jakšić, član Predsedništva pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ je izjavio da Srbija mora da ima svoj plan za Kosovo. Prema njegovim rečima, jedino o  čemu može da se razgovara sa Prištinom i Zapadom je stepen autonomije koji Albanci mogu da dobiju u okviru Srbije, jer je, kako je rekao, po međunarodnom pravu Kosovo deo naše teritorije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here