Džon Bosnić – Iran je već bio žrtva imperijalističkih sila

0
72

Džon Bosnić, novinar, savetnik i politički aktivista, rekao je da je nefer što se velike sile mešaju u unutrašnja pitanja Irana, pa i u odluke u vezi sa proizvodnjom obogaćenog metalnog uranijuma, jer su one svojim intervencijama već načinile štetu Iranu, koji se trudi da odbrani svoju zemlju i narod.

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka i Velika Britanija izrazile su zabrinutost zbog namere Irana da se dodatno oslobodi svojih nuklearnih obaveza. Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije istakli su u zajedničkom saopštenju da su veoma zabrinuti zbog toga što je Iran započeo neophodne korake u proizvodnji obogaćenog metalnog uranijuma. Upitali smo Džona Bosnića novinara, savetnika i političkog aktivistu da prokomentariše namere iranskih vlasti.

Iran je potvrdio izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se navodi da je zemlja povećala svoju proizvodnju uranijuma na 60 posto čistoće. U izvještaju ove agencije navodi se da Iran radi na obogaćivanju uranijuma uprkos upozorenjima Zapada da je to pretnja pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama. Iranski rad na obogaćivanju uranijuma naljutio je tri najveće sile Evrope i Sjedinjene Američke Države jer se ta tehnologija i znanje mogu upotrebiti za izradu jezgra nuklearne bombe. Glasnogovornik američkog Stejt Departmenta Ned Prajs izjavio je kako Iran nema verodostojnu potrebu za proizvodnjom uranijuma, te da bi trebalo prekinuti nuklearnu eskalaciju i vratiti se pregovorima za potpuno sprovođenje nuklearnog sporazuma. Iran je u aprilu najavio da planira početi sa obogaćenjem uranijuma čistoćom od 60 posto u odnosu na ranijih 20, kao odgovor na napad na nuklearno postrojenje Natanz za koje su optužili Izrael. Džon Bosnić, novinar, savetnik i politički aktivista izneo je mišljenje da velike imperijalističke sile nemaju pravo da određuju ko će imati nuklearno oružje ili nuklearne elektrane, jer su one svojim delovanjem već načinile veliku štetu Iranu, pa je Iran u poziciji u kojoj mora da odbrani svoju zemlju i svoj narod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here