Otvoren 88. Međunarodni poljoprivredni sajam

0
70

Na Novosadskom sajmu svečano je otvoren 88. Međunarodni poljoprivredni sajam, kao i 53. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Sajmovi će biti otvoreni do 24. septembra.

Sajamska industrija jedna je od najviše pogođenih u prethodne dve godine, a Novosadski sajam uložio je velike napore da u vremenu pandemije, prilagodi svoje poslovanje epidemiološkoj situaciji. Tome je značajno doprineo i Grad Novi Sad, koji osim što snažno podržava organizaciju Poljoprivrednog sajma, iz godine u godinu povećava sredstva u budžetu namenjena za pomoć i podršku poljoprivrednicima, proizvođačima hrane, organskih proizvoda, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a značajno pomaže i mlade poljoprivrednike, prerađivače hrane, kao i udruženja iz oblasti poljoprivrede.

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije održavaju se uz dozvolu Kriznog štaba i poštovanje epidemioloških mera, a primaće vakcinisane i nevakcinisane posetioce. Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o preležanom kovidu- 19, negativan PCR test ili negativan antigenski test koji neće biti dodatno naplaćivan.

Na otvorenom i zatvorenom sajamskom prostoru nastupiće izlagači iz 17 zemalja, koji će predstaviti najznačajnije proizvode iz oblasti agrara, te oblasti lova i ribolova. Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Republika Češka, a posetioci će imati priliku da se sretnu i sa privrednicima iz Italije, Holandije, Mađarske, Španije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Poljske i Rusije. Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra, od 9 do 19 časova.

U okviru Nacionalne izložbe stoke prvog dana Sajma, u subotu, 18. septembra, održano je javno ocenjivanje goveda na Manježu Novosadskog sajma. Ocenjivana su grla mlečnog i tovnog govedarstva, a žiri je obraćao pažnju na svaki detalj.

Epidemiološka situacija u celom svetu je od prošle godine, pa naravno i u Srbiji, značajno promenila do tada poznat stil života i rada. Tako je sajamska industrija osetila veoma jak udar i mnoge sajamske manfestacije održavale su se virtuelno, baš kao i prošlogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam. Za razliku od lanjskog, na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu se već prvog dana pokazalo da tradicionalan način održavanja ovakvog događaja ima prednosti jer ništa ne može da zameni utisak kad su na sajmu posetioci prisutni uživo. Veliki broj događaja koji se smenjuju i privlače pažnju, susreti privrednika, direktna razmena iskustava, prezentacije proizvoda… samo je deo atmosfere. Posebno je zanimljivo na Sajmu ekologije koji se realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine, gde se održava program edukativnog karaktera za najmlađe, ali i one starije.

U Hali „Master“  Novosadskog sajma prvog dana Sajma mališani su učestvovali u različitim aktivnostima i učili kako pravilno odlagati otpad. Imali su priliku da uz pomoć posebnih naočara zavire u virtuelni svet i pogledom ubacuju određenu vrstu otpada u određenu kantu, a organizovane su i igre memorije u vezi sa materijalima koji se mogu reciklirati. Bilo je živo i na štandovima gde su majstori kuhinje odmeravali veštine u pripremi gastronomskih đakonija, ali i na štandovima gde se razgovaralo o zaštićenim područjima ili uzgoju organske hrane. Oni koji su na Sajam došli da kupe nešto od opreme za lov  i ribolov, dobro su odabrali jer je u halama 2 i 3 ponuđen bogat asortiman domaćih i stranih izlagača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here