Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je da, prema informacijama koje Kancelarija poseduje, Aljbin Kurti i vlasti u Prištini su počeli da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

„Jedini cilj ovakvih neuračunljivih akcija Aljbina Kurtija jeste da izazovu provokacije i opasnu destabilizaciju prilika na prostoru Kosova i Metohije i direktno ugroze mir i stabilnost.

Svi treba da znaju da je Kurti čovek koji želi da izazove incidente po svaku cenu, što će stvoriti potpuni zastoj života na severu Kosmeta, koji će trajati sve dok se ne prekine neopravdani napad i ugnjetavanje srpskog naroda.

Od dolaska Aljbina Kurtija, akcija koju planira da sprovede danas, a koju je započeo juče postavljanjem dodatne infrastrukture na Jarinju i drugim administrativnim prelazima, najopasnija je provokacija i pretnja po srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Do nje dolazi nakon sramne presude Ivanu Todosijeviću i predstavlja očigledni nastavak politike pritisaka, pogotovu u trenutku kada se očekuje trećestepena odluka koja se neće odnositi samo na Ivana Todosijevića, već na ceo srpski narod, što svima treba da bude jasno.

Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostalih sporazuma postignutih u Briselu ovim povodom.

Ovim represivnim merama posebno će biti pogođen naš narod na severu Kosova i Metohije, što je i jedan od glavnih ciljeva Prištine. Na ovaj način u pitanje se dovodi život srpskog naroda u pokrajini i zato će Srbi umeti da odgovore na ovakve provokacije Prištine.

Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti Kurtiju da im se na ovaj način krše prava i ugrožavaju dve najsvetije vrednosti – pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu govora i zato ćemo biti istrajni u zaštiti prava srpskog naroda na Kosmetu“, navodi se u izjavi Petkovića.