Slobodan Komazec – Domaći proizvođači su u pravu kada traže bar iste uslove kakve dobijaju strani investitori

0
129

Profesor dr Slobodan Komazec, makroekonomski i monetarni stručnjak je pojasnio u kojoj meri su strani investitori favorizovani u odnosu na domaće proizvođače i rekao kako je potpuno pogrešno razvoj ekonomije bazirati na stranom kapitalu, koji je zapravo spekulativni kapital.

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ saopštilo je da su privrednici sa domaćim kapitalom, koji pune budžet, potpuno degradirani i ovih dana često i za najmanji prekršaj kažnjavani novčanim kaznama od po 300.000 dinara. Kazne su, prema rečima predstavnika ovog udruženja, nesrazmerne prekršajima i zatvaraju živi biznis. Zamolili smo profesora dr Slobodana Komazeca da prokomentariše uzrok za ovakve poteze države i razliku u odnosu prema domaćim privrednicima i stranim investitorima.

Dok država podmićuje strane investitore novcem svih građana, za domaće privrednike uslovi poslovanja su poražavajući. Iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ upozoreno je i na dodatnu otežavajuću okolnost, a to je „ogromno crno tržište koje neefikasan državni aparat ni na koji način ne suzbija“. Navedeno je i da neregistrovani subjekti koji neometano trguju “na crno” i ne pune budžet plaćaju mandatnu kaznu od 5.000 dinara „pa je takav vid poslovanja veoma isplativ“.

Analizirajući ekonomsku situaciju u Srbiji, profesor dr Slobodan Komazec, makroekonomski i monetarni stručnjak, rekao je da država vodi stihijsku i promotivnu politiku kojoj cilj nije razvoj ekonomije, već rešavanje akutnih problema i zapošljavanje određenog broja ljudi. On je dodao da se nijedna država nije obogatila na stranom kapitalu, pa neće ni Srbija, kao i da strani investitori obično rade u Srbiji dok iskoriste sve povlastice, a potom se spakuju i odu ostavljajući ekonomiju na cedilu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here