Zoran Buljugić – Treba omogućiti svima da imaju pristupačne udžbenike

0
68

Profesor Zoran Buljugić je podržao inicijativu da đaci treba da imaju besplatne udžbenike ali ne svi, jer su i udžbenici roba koja podleže tržišnim zakonitostima.

Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije ,,Alek Kavčić” rekao je da inicijativa o obezbeđivanju besplatnih udžbenika remeti profit jednoj multinacionalnoj kompaniji, te da odatle dolaze kritike na račun onih koji bi udžbenike da učine svima dostupnim. Ova fondacija je nedavno obezbedila besplatne elektronske udžbenike za pojedine razrede osnovne škole, ali i štampane udžbenike za dva dinara po strani i izazvala negativne reakcije pojedinih izdavača udžbenika. Zamolili smo profesora ruskog jezika Zorana Buljugića da prokomentariše potez Fondacije „Alek Kavčić“.

Tema o kojoj se u javnosti vodi polemika između Fondacije „Alek Kavčić” i privatnih izdavača udžbenika su besplatni udžbenici u digitalnom izdanju koji su učenicima osnovnih i srednjih škola dostupni na sajtu ove Fondacije. Suština diskusije je dostupnost obrazovanja što podrazumeva ili dosta jeftinije, ili besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce.  Zoran Buljugić, profesor ruskog jezika u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji je rekao da iako podržava ovu inicijativu Fondacije, ipak smatra da pisanje udžbenika, tehničko uređivanje i objavljivanje u elektronskom ili štampanom formatu iziskuje određene troškove, tako da, prema njegovom mišljenju, oni ne mogu biti potpuno besplatni za sve, jer su i knjige roba koja podleže zakonima tržišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here