Boban Stojanović – Poseta Angele Merkel neće bitno uticati na našu spoljnu politiku

0
63

Politikolog Boban Stojanović je rekao da je dolazak Angele Markel u Beograd i sastanak sa Aleksandrom Vučićem jedna vrsta protokolarne posete jer će se Merkelova susresti sa svim šefovima Vlade ili predsednicima na Zapadnom Balkanu u znak oproštaja od ovog dela Evrope.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Beogradu sa Predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Koliko će ova poseta uticati na dalji smer naše spoljne politike, upitali smo politokologa Bobana Stojanovića.

Nemačka kancelarka je u oproštajnoj poseti Zapadnom Balkanu, a Beograd je prva destinacija. Osim razgovora sa predsednikom Srbije i zvaničnicima, planiran je i susret sa predstavnicima civilnog sektora. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora „oči u oči“ sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Merkelova je poručila da joj je drago što je opet mogla da dođe u Srbiju i što su kroz godine zajedničke saradnje došli do odnosa punog poverenja. Nemačka kancelarka je dodala da su teme razgovora bile i Kosovo, BiH, niz drugih tema o kojima je potrebno razgovarati. Takođe, istakla je da je diskutovano o klimatskim promenama, unutrašnjoj politici, reformama, otvaranju novih klastera u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Analizirajući ovu posetu, politikolog Boban Stojanović rekao je da joj ne treba pridavati preveliki značaj kada je u pitanju spoljna politika Srbija ili odnos Nemačke prema Srbiji, jer je ova poseta više protokolarnog tipa, a ne nekakva vrsta poštovanja ili održavanja dobrih diplomatskih odnosa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here