Brnabić obišla sanitarnu deponiju Vinča

0
60

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da uređenjem sanitarne deponije “Vinča” pokazujemo odgovoran pristup prema zaštiti životne sredine, ali i prema cirkularnoj ekonomiji i zelenoj tranziciji, koja je jedan od dva prioriteta aktuelne vlade.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prilikom obilaska nove sanitarne deponije “Vinča” izjavila da je dosadašnja nesanitarna deponija – smetlište u ovom delu Beograda bilo jedno od 50 najvećih ekoloških problema na svetu i drugi najveći problem na evropskom kontinentu. Projekat uređenja sanitarne deponije, kako je istakla, najveći je ekološki projekat u Srbiji, koji se radi preko javnog partnerstva sa francusko-japanskim konzorcijumom.

Prema njenim rečima, projekat uređenja sanitarne deponije ima pet malih projekata, od kojih su dva već završena: zatvaranje stare deponije, što je urađeno 2. avgusta i otvaranje deponije za odlaganje i reciklažu građevinskog otpada, što je završeno 18. avgusta. Treća komponenta je izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada, što će biti završeno u novembru 2022. godine i od sledeće grejne sezone u Beogradu imaćemo deset odsto ukupne toplotne energije iz otpada, dok će pet odsto električne energije dolaziti iz ovog izvora, rekla je premijerka. Ona je dodala da je predviđena i izgradnja elektrane koja će pretvarati deponijski gas u električnu energiju, a da je peti projekat u okviru uređenja sanitarne deponije izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here